14 Юли, 2017 10:11 3 222 7

Да защитим родното производство

  • храни-
  • производител-
  • бранш-
  • земеделие-
  • българия
Да защитим родното производство - 1
Снимка: Shutterstock

Несъмнено всеки, който е решил да започне малък бизнес в хранително-вкусовата промишленост се е натъкнал на редица препятствия. Въпросите са много, а отговор на част от тях се опитаха да дадат депутати, експерти от министерства и неправителствени организации и производители.

„Видяхме, че проблемите са огромни. Очаквах на дискусията представителите от Министерството на земеделието, храните и горите и БАБХ и да представят анализ за Наредба №26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, за да може на базата на него да видим колко хора са кандидатствали и къде са проблемите. За да видим какво ние да надградим, премахнем, допълним. Такъв анализ нямаше.

Да има над 2000 кандидатстващи, но от кои региони са и в каква сфера на дейност не разбрахме”, каза депутатът от БСП Румен Георгиев.

Той не пропусна да засегне и въпроса със скандала около българското кисело мляко и опасността от това утре се отвари процедура по промяна на БДС стандарта му. „Трябва да има защита на нашите национални продукти, а имам чувството, че когато стане въпрос за регламенти и за Брюксел, ставаме защитници на Брюксел. А Брюксел защитава ли ни нас. Да вземем една гръцка напитка да видим какво пише там: 20% захар, 20% концентрат портокалов. Същата напитка у нас пише 5% концентрат и грюкозов сироп. Да си защитим родното производство” призова Георгиев.

На дебата в Народното събрание бяха дискутирани възможните законодателни инициативи, целящи популяризиране и стимулиране на производството и потреблението на традиционни местни храни и продукти. Част от производителите на т.нар. „бутикови продукти” се оплакват от липсата на законодателна възможност да регистрират продукцията си, а оттам и липса на възможност да я продават. „Имаме къща за гости и се опитваме да запазим българското прошуто. Наредба №26 не е облекчение за нас. Искаме закон за занаятчийските храни. Технологията, която искаме да запазим я няма в Наредбата. Сега много гости идват да дегустират продукта ни, но В България нямаме право да го продаваме. А си гледаме прасетата като деца”, каза малък производител по време на дебата.

Решението, според законодателят, е да се помисли за допълнителна законова уредба, която да даде възможност подобни продукти да се произвеждат при определени условия.

Друг голям проблем пред производителите е навлизането им в хипермаркетите. Въпросът с това дали да има или не стоки на малки частни производители, които да са 100% български има няколко гледни точки. От една страна, малкият производител трябва да доставя на хипермаркетите определено количество продукция, която той трудно би могъл да произведе. От друга, с течение на времето именно този малък производител, чиято продукция се води „бутикова”, ще започне да изменя технологията на производство само и само да може да смогне на доставката на необходимото количество продукция на големите вериги. Това, което трябва да се направи, е промяна в законовата уредба, която да даде възможност присъствие на малки български производители в големите вериги магазини.

Проблем има и в сектора на винопроизводство. Оказва се, че конкуренцията в бранша идва не от местния пазар, а от вноса от чужбина. Причината е, че продукцията се внася без никакъв акциз и такси и залива местния пазар. „България е в ЕС и може да се налага да пием френски вина, но трябва да има регулация на този внос”, категорични са от бранша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АХА

    16 1 Отговор
    "Защита на родното производство" обикновенно означава по високи цени.
    Редно е родното производство да се защити само - да произвежда качествени неща на конкурентни цени !
  • 2 Гост

    11 1 Отговор
    Кога родното производство ще стане конкурентно?
    Да вземем за пример килограм домати, как може с транспорт от друга страна да е по евтино от нашето?
    ами може - баба пена го е продала за 30ст, идва до областен град и става веднага левче щото всеки гледа да изкяра максимално и накрая на нашият пазар е по скъпо от гръцкото.
  • 3 Gyunay

    9 0 Отговор
    Да защитим домашното производство е най добре
  • 4 Колю

    5 2 Отговор
    О когато пръскачките станаха по 20 тина лева ,нещ ич не им вярвам на " Бабите от село" . Аз виждам бачо Пеньо,мъжа на баба Пена , ка ходи от ранна пролет в найлоновия парник с пръскачката. Като се затопли единия ден е в парника,после в градината .На втория ден е на лозето ,на третия овошите и асмата и така всяка седмица. И трябва ли да си купя от нея домати от парника за 2-3 лева щото така се мъчат да продават дори тук на село -от място. Градинските падат на 1 лв когато са най-много. За 0,30 ще вземеш само не и от селски двор. На полето около Пловдив може. Не че между тях има някаква разлика цащото химията си е се една-от агроаптека. Докато не познавате лично човека и начина на стопанисване и отглеждане -не купувайте нищо само защото човека Ви изглежда селянин.

    Коментиран от #5

  • 5 123.300д

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Колю":

    Коле,ако си вземеш домати от някоя голяма верига сигурен ли си дали не са пълни с химии...знаеш ли как се гледат домати в Холандия? Май не си виждал-в нещо като слама са посадени и постоянно се наливат с изкуствена тор и вода,виждал ли си вътре в чушка как е поникнала от семката вътре друга чушка а уж ги купих за пресни-снимал съм я...защо трябва да купувам тяхното "сирене" пълно с растително масло и да ми казват,че макар и да се казва "пилос" е от българско мляко...за това купувам от бабите и дядовците по пазарите защото само там е истинско и натурално
  • 6 Жалка картина

    1 0 Отговор
    Лошото е , че и по селата станаха химици. Пръскат кой с каквото намери без да имат грам култура и понятие за допустими норми и т.н. Можеш да се довериш единствено само на себе си или на близък роднина. Ако нямаш такава възможност ти остава възможността да се тровиш постепенно, като плъх.
  • 7 Саламари с Бентлита

    1 0 Отговор
    Очаква ли се скоро да започнат да слагат по малко месо в саламите, че от соята и карагенана получавам доста пръдни ?