10 166 25

„Булсатком“ си позволява сателит, а „Дойче телеком“ и „Водафон“ не могат

Венцислав Михайлов

Преди седмици българското общество бе ощастливено с новината че се изстрелва “първият български телекомуникационен сателит”. Че не е първият - не е. Че не е български - не е, и то по две причини - първо като технология е изцяло американски, и второ, поради тази причина е кредитиран със 185 милиона долара от американска банка, която е и собственик до пълното му изплащане. Че не е телекомуникационен също не е, защото предназначението му е да ретранслира телевизионен сигнал. Всъщност единственото българско в този проект е рискът, който носи „Булсатком“ и свързаната фирма „България Са“т, да не платят и американците да си приберат сателита, съобщава в. „Труд“.

Преди няколко дни, на свой ред гръцкото общество бе ощастливено с новината че се изстрелва „Хелас Сат“ 3, по-голям и мощен сателит от “българския”. На никой в Гърция обаче не му хрумна да празнува “възхода на гръцката космическа наука”, тъй като сателитът е изцяло с френска технология, а „Хелас Сат“ е кипърска фирма. По българската логика, би следвало англичаните да празнуват, защото „Булсатком“ е по същество английска фирма със седалище в Лондон, и цялата фирма /имущество, акции, сметки и т.н. /е заложена в банките в Лондон на които „Булсатком“ дължи около 80 милиона евро и просрочва плащанията.

Въпреки горните факти, някой сигурно ще си каже, какво пък, браво на момчетата, организирали са се, взели са кредит и са платили изстрелване на сателит, задминали са гиганти като „Водафон“, „Дойче телеком“ и „Ориндж“, които нямат сателит. Оставили са в прахта „Теленор“, „Мтел“ и „Виваком“, които също нямат сателит. И всичко това щеше да е вярно, ако не са няколко неприятни факта.

Всеки български предприемач знае че друго може да не плаща, но ДДС и социално осигуряване следва да се плаща незабавно. Колкото и да е странно, НАП търпи положение в което „Булсатком“ натрупва задължения към НАП от около 10 милиона лева. Разбира се Агенцията налага запор на сметките на „Булсатком“, но търпи ситуацията в която паричния поток се отклонява през странични фирми. Така например, фирмата има 100% дъщерно дружество “Продажби” ЕООД, което има за цел да събира парите от абонатите. Дружеството странно е оставено да функционира без запорирани сметки, въпреки че очевидно то функционира за да заобиколи запорите на НАП. Така парите на българските данъкоплатци отиват за заплащане на авантюрите на „Булсатком“.

За заплащане на тези авантюри отиват и парите на редица фирми в България на които „Булсатком“ дължи около 30 милиона Евро просрочени над 90 дни. С месеци, ако не и с години са просрочени плащанията към телевизиите като Нова ТВ, БТВ, Фокс и т.н., които надхвърлят 10 милиона евро. Налице са и съдебни искове срещу компанията. С месеци се бавят и плащанията към служителите на „Булсатком“, но Агенцията по Заетостта странно не реагира.

Правният анализ на компанията повдига въпроса и за това, че с тази задлъжнялост фирмата не е “функциониращо предприятие” и е вероятно управителите на компанията да бъдат подведени под съдебна отговорност ако не обявят несъстоятелност, за което са длъжни по закон.

Всичко това кара собствениците трескаво да търсят пари за спасяване на положението. За съжаление засега опитите да продадат „България Сат“ 1, сателита изстрелян с толкова фанфари, е малко вероятно, въпреки опитите и молбите към норвежки и израелски фирми. Причината е че сателитът е твърде близко до съседен норвежки сателит и според експерти до 40% от капацитета на българския сателит е неизползваем поради интерференция(наслагване на двата сигнала) с норвежците.

В допълнение, компанията която „Булсатком“ ползва сега за разпространението на ТВ сигнала - „Хелас Сат“ - изстреля нов и по-мощен от българския - сателит на същата позиция над България и ще изстреля още един през 2018, с което максимално ще затрудни продажбите на „Булсатком“ в региона, както и продажбата на самия сателит.

Така също опитите на фирмата да получи кредит от частни банки са срещнали насмешка от банкерите когато са получили възможност да видят финансовите резултати на фирмата.

Единствено Българската банка за развитие, държавна банка за финансиране на малкия и средния бизнес е изразила готовност да кредитира компанията. Как това е възможно никой не знае.

Как, ако вие читателю сте с блокирани сметки от НАП и дължи около четвърт милиард евро на различни банки, при това с просрочия, и още около 30 милиона евро на фирми и служители, ще получи 20 милиона нов кредит от банка, никой не знае. При това е ясно че с тези нови пари ще се плащат стари вземания към чужди банки - тоест българските данъкоплатци ще спасяват “бедни” банки като „Дойче банк“ и „Сити“. Плащането към стари кредитори с парите от нови кредитори е един от основните индикатори за финансова пирамида ...

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 12:16  17.07.17
  Ще издърпат колкото се може повече ресурс и ще се оттеглят, а кредиторите ще останат с пръст в уста. Сателите си го прибира банката и всички ползватели ще се прехвърлят към други, по-надежни доставчици на същата цена. Аз лично съм платил последната си такса към тях, преминавам на друг оператор, защото услугата им не отговаря на обещаното и защото не искам да подкрещям такива измамници от чисто финансова гледна точка.

  Коментиран от #10

 • по нашенски
  Отговор
  2 12:19  17.07.17
  Това че булсатком имат сериозни проблеми стана ясно и на децата още, когато спряха HBO понеже не могат и не искат да им плащат. Днес почва новият сезон на Игри на тронове, така че "честито" на абонатите на фирмата с новия сателит ! Накрая да предположим ли, какво ше се случи един премиер, ще ги обяви за национално значими, ще им дадат едни стотици милиони народни пари, а фирмата, ще премине в подходящите ръце ?

  Коментиран от #8

 • пижо
  Отговор
  3 13:26  17.07.17
  подготвя се нова кражба от милиционерите-бизнесмени! Тия ще фалират (окрадат каквото може), а държавата ще плаща откраднатото! Сефте!!!
 • Алекс_
  Отговор
  4 13:50  17.07.17
  Интересно статия. Някой си е изкарал пари за пенсия и се е покрил. Нищо ново под слънцето.

 • Лупи
  Отговор
  5 17:27  17.07.17
  Вече има официален прецедент у нас, където едно дружество се фалира умишлено с цел да не се плати на НАП едно задължение над 10 милиона, та затова проблема със задълженията към НАП е бял кахър. Прави се нова фирма Булсатком-София и НАП ще получи евентуално някакви пари за емблемата на стария Бълсатком ЕАД, а може и да не получи. Разбира се цялата работа е невъзможна без благословията на една тиква, та първо се купува една тиква и после се оножда НАП. Тука е така! Има и една "българска" компания за китайски коли и там има подобни изстрелвания, но най-вече на фалирали дружества към небитието, а на активите им към нови дружества. Затова празнувайте, ние сме в ракетно-космическия бизнес отдавна!
 • hellmaker
  Отговор
  6 18:25  17.07.17
  .....Боже опази ... Такива глупости скоро не бях чел: Не бил първият ..???? Абсолютно е “първият български телекомуникационен сателит” ! Това ,че през 80те са изстреляли спътник с научна цел не значи, че е телекомуникационен и геостационарен! Ясно е написано точно какъв е! А за второто- няма такава нелепа простотия! Не бил български ,американска технология и спонсорство(и това е грешка-европейско е)..:)- значи вие си купувате нов Мерцедес,НО той не е ваш- той е немска технология и материали ,а парите с които го купувате са на банката,от която сте теглили кредит..нали? Значи който поръчва и плаща спътника ,т.е. клиента, къде остава???? А третото е черешката на тъпотията- не бил телекомуникационен??? Ами?? Сигурно е изследователски или боен?? Абе вие откъде си ги измисляте тези бръщолевици.. Освен за ретранслиране на телевизионен сигнал ,ще има и ДРУГИ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИ функции- който иска, може да прочете в нета. И това е само началото : бисерите се нижат един след друг: Hellas sat 2 беше гръцки,но отдавна бе продаден на арабите, а колкото до Теленор- или сте неинформирани(което е много лошо) или жестоко лъжете(което е още по-лошо)-норвежците имат минимум 4 (към момента)активни спътника- повече от 10 години!! И разбира се абсолютните лъжи ,че БГ спътника щял да се продава... заради задължения???? А колкото до проблема с припокриването на сигнала- проблема е решен отдавна и то в наша полза! А.. и 2та нови гръцки сателита щели "мак
 • hellmaker
  Отговор
  7 18:27  17.07.17
  А.. и 2та нови гръцки сателита щели "максимално да затруднят" продажбите на Булсатком и на самия сателит?? С кое по -точно? БГ сат 1 е насочен към България и сигнала ще е по-силен от досегашния! И сигурно техния ще пречи на нашия,нали? Ее.. не мога ,сериозно... Тази статия "мирише" яко на поръчка! Освен 80-годишни пенсионери трудно някой ще повярва на тази извъртяна информация,г-н Михайлов! И не на последно място- като сте възмутени ,кажете нещо за Виваком и предпоследната им продажба- като я купиха руснаци и Доган с 1 млрд лева задължения!! Как продължи да функционира до преди скорошната ,последна препродажба?
 • hellmaker
  Отговор
  8 18:34  17.07.17

  До коментар #2 от "по нашенски":

  Сериозни проблеми има всяка голяма фирма и всеки платен драскач като теб.. Информацията ти или е невярна или лъжеш! HBO е спряна поради същата причина,поради която спряха и БТВ за един месец (януари 2013) мисля: БТВ "извива " ръцете на малките оператори и ги принуждава да купуват целия пакет от техни програми(всичко или нищо). И още нещо- стандартния пакет от програми на Булсатком ВИНАГИ е бил 12.80 а програмите само се УВЕЛИЧАВАТ!

  Коментиран от #9

 • САТ
  Отговор
  9 19:36  17.07.17

  До коментар #8 от "hellmaker":

  Кризисният ПР, който се опитваш да провеждаш и за който вероятно ти плащат (ако изобщо си вземеш парите) определено не ти се получава ! Хората не ги интересува, какви кофи с л..на носиш от 9 кенефа интересува ги че нямат HBO, а другите оператори имат, че като им се счупи устройството и ги правят на маймуни и вместо ново им дават старо надраскано "рециклирано" и т.н. все неща, които подсказват много за състоянието и т.н. Не се хаби да ми отговаряш, защото никой няма да ти се върже !

  Коментиран от #16

 • 10 20:04  17.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Зорлем
  Отговор
  11 20:09  17.07.17

  До коментар #10 от "БулМодерКОМ":

  Аз пък досега не съм имал грам ядове с Булсатком. Не, че съм им искал и нещо специално, де. Чисто и просто, мирно съжителство - аз си плащам, те ми доставят телевизия. Само ми смениха безплатно и безропотно чинията, че старата беше доста изпечена от слънцето и се беше "поразкривила" (след 12-13г. употреба!). Момчетата дойдоха, смениха, насочиха и дори пари не взеха. Какви са тия истории със стари приемници и проблеми не знам, ама подозирам, че монетата има повече от една страна...
 • Gost
  Отговор
  12 20:31  17.07.17
  Толкова антибългарска статия не бях чел скоро !!!

  Коментиран от #13

 • Тоти
  Отговор
  13 22:30  17.07.17

  До коментар #12 от "Gost":

  Не е антибългарска а точната истина незнам дали знаеш но Старозагорският и Б.Б. са дупе и гащи затова си позволяват такива своеволия я пък случайно фалират пари даржавни бол
 • муму
  Отговор
  14 22:43  17.07.17
  Гнусна работа! Тези крадци отдавна ги отрязах след като ми вдигаха таксата и ме оставиха без интернет 2 седмици.
 • hellmaker
  Отговор
  15 09:25  18.07.17
  Кризисното лъжене и изопачаването ви тук са със забележителни мащаби!!!Нелепите обвинения ,с факти,които са извъртени до безобразие говорят за вашата ПЛАТЕНА публикация..или чисто и просто журналистическо отмъщение на някой недоволен. Та смешната "атака" ,която вие се опитвате да провеждате още по-малко се получава! Даам.. и когато ти казват истината директно и то подробно ти така ли му казваш "носене на лай.а от 9 кенефа" ? Много са интересни такива ,като теб - много уверени пред клавиатурата, с подхвърляне на данни ,които са нереално извъртени(евтини трикове на евтини медии).. а пред съда ,картинката се променя радикално.. Да- хората ги интересува ,че нямат НВО,но и хората ги интересува,като им вдигаш таксата. Интересува ги като сваляш цената на интернета ударно в национален мащаб и като не се заяждаш за договора! Колкото до надрасканите приемници- така е,не е правилно,всеки оператор си има кусури,но всичко си има обяснение(не твоето) - първо ти НЕ КУПУВАШ устройството,за да имаш претенции,че не е ново,а го ползваш за да имаш ТВ и щом си активен абонат поддръжката е безплатна, второ от над 12 години е оператор Булсатком и от сравнително скоро става това с приемниците и по-точно ,откакто се нагърбиха да станат ПЪРВИЯТ български ТВ оператор със СОБСТВЕН сателит и ЕДИНСТВЕНИЯТ изцяло БЪЛГАРСКИ мобилен оператор. Ако се допуска в БГ другите да оперират с 1млрд. задължения,то тук картинката въобще не е такава:резултата е виден(забавяния,приемници и т.
 • hellmaker
  Отговор
  16 09:27  18.07.17

  До коментар #9 от "САТ":

  Лъжите и изопачаването ви тук са със забележителни мащаби!!!Нелепите обвинения ,с факти,които са извъртени до безобразие говорят за вашата ПЛАТЕНА публикация..или чисто и просто журналистическо отмъщение на някой недоволен. Та смешната "атака" ,която вие се опитвате да провеждате още по-малко се получава! Даам.. и когато ти казват истината директно и то подробно ти така ли му казваш "носене на лай.а от 9 кенефа" ? Много са интересни такива ,като теб - много уверени пред клавиатурата, с подхвърляне на данни ,които са нереално извъртени(евтини трикове на евтини медии).. а пред съда ,картинката се променя радикално.. Да- хората ги интересува ,че нямат НВО,но и хората ги интересува,като им вдигаш таксата. Интересува ги като сваляш цената на интернета ударно в национален мащаб и като не се заяждаш за договора! Колкото до надрасканите приемници- така е,не е правилно,но всичко си има обяснение(не твоето) - първо ти НЕ КУПУВАШ устройството,за да имаш претенции,че не е ново,а го ползваш за да имаш ТВ, второ от над 12 години е оператор Булсатком и от сравнително скоро става това с приемниците и по-точно откакто се нагърбиха да станат ПЪРВИЯТ български ТВ оператор със СОБСТВЕН сателит и ЕДИНСТВЕНИЯТ изцяло БЪЛГАРСКИ мобилен оператор. Ако се допуска в БГ другите да оперират с 1млрд. задължения,то тук картинката въобще не е такава:резултата е виден(забавяния,приемници и т.н.) И мен ме е яд за някои проблеми с тв и нет-а ,но не се пеня ,като бясна лисица и да
 • hellmaker
  Отговор
  17 09:29  18.07.17
  И мен ме е яд за някои проблеми с тв и нет-а ,но не се пеня ,като бясна лисица и да лъжа безпардонно!! Сателитната им ТВ е най-добрата в БГ и пазарните данни го показват: най-големият тв оператор в БГ (още повече,че не е кабелен,а сателитен) и сигурно има защо- ти си обясни!Колкото до "правенето на маймуни" нямаш си представа какви и колко оплаквания има от потребители за други оператори.. особено за така близкият ви Виваком на вашата "червенееща" медия... Сключват се договори без да има монтаж,а не дай си Боже да поискаш да се махнеш предсрочно от тях. И не се хаби да "бълваш" повече съчинения ,че съвсем ще се злепоставите.Или да пишеш с различни никове..2017 сме. Хората всичко виждат.
 • Сульо
  Отговор
  18 14:37  18.07.17
  Колко ви платиха за статията?
 • Сателитко
  Отговор
  19 17:00  18.07.17
  Сателитът трябваше да се казва КТБ-2...
 • Димитров
  Отговор
  20 17:03  18.07.17
  Жалко е но вактите са си факти. От днес няма да съм клиент на измамници!
 • Kosa
  Отговор
  21 20:44  18.07.17
  Bulsata e nomer 1

 • Пешо
  Отговор
  22 21:27  18.07.17
  Да, и американската банка финансирала всичко това е толкова глупава, да не направи този прост анализ като теб г-н писател. Сигурно ще налее всички тези пари и накрая когато не бъде изплатен, да се окаже собственик на "непродаваем" сателит. Дори фактите не са подредени логично. Успех :)
 • Anubis
  Отговор
  23 23:54  18.07.17
  А на някой да му е минало през ума че в сателита може да има "оченце" и "слушалка" на ЦРУ!?
 • гост
  Отговор
  24 11:15  19.07.17
  преди да изстрелят спътника само се говореше как Булсата имало риск, ала бала, дати и тн. В момента в който успяха изведнъж хиените се качиха на животното да пируват. Не ползвам Булсат, но цирка почна още в дена а успешното изстрелване.
 • 25 11:50  20.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай