1 342 4

Столичната община продава Общинска банка

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Венцислав Михайлов

Столичният общински съвет (СОС) откри процедура за приватизация на “Общинска банка“. Това стана ясно от последната сесия преди лятна ваканция на общинските съветници.

Вносител е съветникът от групата на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Според него сега е максимално благоприятният момент за приватизация на банката, която успешно е преминала стрес теста, кредитният й рейтинг е повишен, създадена е среда, в която сделката би била най-успешна.

В момента ситуацията е такава, че банковият пазар у нас минава през фаза на консолидация, която ще продължи с наближаването на момента, в който страната ни ще се присъедини към общия европейски банков надзор.

От своя страна големите банки също търсят възможности за консолидация чрез придобиване на по-малки банки, обясни Трайчо Трайков.

Той припомни, че оценката за цената на банката предстои да бъде изготвена и разгледана от Надзорния съвет на СОАПИ, а крайното решение е на СОС.

Столична община е мажоритарен собственик на "Общинска банка" АД с 67%. Общински фирми и търговски дружества държат 30.80% от акциите, а 16 други общини - 1.55%.

През юни т.г. международната рейтингова агенция Moody's повиши оценката на дългосрочните депозитни рейтинги на банката от B1 на Ba3, стабилна перспектива. Това е с две степени по-високо от тази, която банката получи през 2016 г. по LGF анализа.

Moody's също така потвърди рейтинга на Общинска банка по други показатели. Международната агенция запази равнището на кредитната оценка от базовата линия (BCA) от b2. Краткосрочните Not-Prime рейтинги и Ba2(cr)/Not-Prime(cr) оценка на риска от контрагента (CRA) също са потвърдени. Всички рейтинги имат стабилна перспектива.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Отговор
  1 15:49  20.07.17
  Поредната ограбена банка!!!
 • поред
  Отговор
  2 16:13  20.07.17
  злоупотребите на крадливите стопани в община .;
 • МЕРАКЛИЯ
  Отговор
  3 17:03  20.07.17
  Що не я дава с 5 милиарда като цецовата аз да я взема
 • Роман дизел
  Отговор
  4 22:50  20.07.17
  Накъде върви държавата сами си правете сметка.

Напиши коментар:


Публикувай