760 0

Близо 20% ръст на селския туризъм

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Мартин Христов

Близо 20% е ръстът на почиващите в селския туризъм от началото на лятото, съобщиха от Асоциация на българските села (АБС).

В силните за селски туризъм региони се отчита сериозен ръст на заетостта от началото на лятото.

Прогнозираният от асоциацията ръст в селския туризъм за лято 2017 се реализира още в първите месеци, сочат предварителни данни от обектите за настаняване в селата.

На база аналитична информация, посочената през март 2017 прогноза за ръст на туристите от 15%, спрямо същия период на 2016, се случва, а в някои региони дори се надминава този ръст, отчитат към момента собственици на обекти за настаняване, в проучване на Асоциация на българските села.

Същевременно резервациите за месец август запълват средно на 85% капацитета за настаняване през делничните дати, а за почивните дни - всички обекти за селски туризъм са запазени на 100%.

Най-силните в селския туризъм региони са селата в областите Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян и Бургас. С недостатъчно използван потенциал остават регионите на Сливен, Шумен и Русе.

Средно около 80% от туристите в селата са българи, като от началото на сезона се отчита увеличение на гостите от Румъния, Русия, Германия и Франция. Ръстът в селския туризъм се запазва устойчив главно заради богатството на природни, архитектурни и исторически забележителности, а също допълнително предлаганите услуги в сферата на активния отдих. Гражданите избират да почиват на село заради чистата природа и храна, а също и подтикнати от търсенето на близост с автентичните български традиции и дух, запазени в селските региони.

В проучването не са включени обекти за настаняване в села на самото Черноморско крайбрежие.

България


Напиши коментар:


Публикувай