23 Юли, 2017 22:31 1 212 0

Близо 20% ръст на селския туризъм

  • селски туризъм-
  • ръст
Близо 20% ръст на селския туризъм - 1
Снимка: shutterstock

Близо 20% е ръстът на почиващите в селския туризъм от началото на лятото, съобщиха от Асоциация на българските села (АБС).

В силните за селски туризъм региони се отчита сериозен ръст на заетостта от началото на лятото.

Прогнозираният от асоциацията ръст в селския туризъм за лято 2017 се реализира още в първите месеци, сочат предварителни данни от обектите за настаняване в селата.

На база аналитична информация, посочената през март 2017 прогноза за ръст на туристите от 15%, спрямо същия период на 2016, се случва, а в някои региони дори се надминава този ръст, отчитат към момента собственици на обекти за настаняване, в проучване на Асоциация на българските села.

Същевременно резервациите за месец август запълват средно на 85% капацитета за настаняване през делничните дати, а за почивните дни - всички обекти за селски туризъм са запазени на 100%.

Най-силните в селския туризъм региони са селата в областите Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян и Бургас. С недостатъчно използван потенциал остават регионите на Сливен, Шумен и Русе.

Средно около 80% от туристите в селата са българи, като от началото на сезона се отчита увеличение на гостите от Румъния, Русия, Германия и Франция. Ръстът в селския туризъм се запазва устойчив главно заради богатството на природни, архитектурни и исторически забележителности, а също допълнително предлаганите услуги в сферата на активния отдих. Гражданите избират да почиват на село заради чистата природа и храна, а също и подтикнати от търсенето на близост с автентичните български традиции и дух, запазени в селските региони.

В проучването не са включени обекти за настаняване в села на самото Черноморско крайбрежие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА