24 Юли, 2017 09:37 2 512 1

Сирия възстанови важен сектор от промишлеността

  • алепо-
  • сирия-
  • завод-
  • лекарства

Една от ключовите сфери на дейност възстанови Сирия – фармацевтичната промишленост. В Алепо беше пуснат в действие завода, който произвежда витамини и мазила. Страната изпитва остър недостиг на лекарства не само заради войната, но и поради наложените санкции.

За да се стигне до промишлената зона на Алепо е нужен поне час. Това е град в града, който се състои от безброй сгради и където до войната е кипял живот. Там е съсредоточено над половината от производството на стоки в страната – от пантофи до трактори. До войната там е била разположена и цялата химическа, фармацевтична и текстилна промишленост. Днес работещите заводи се броят на пръсти.

Фармацевтичният завод в Алепо е един от първите, които отваря врати. Работи на пределите на възможностите си. Лекарствата сега е най-необходимата стока в страната. „Продукцията ни се продават като топъл хляб. Тя е добра и затова цяла Сирия има нужда от нея”, казва Хусам Хасаб, който работи в завода. Техниката за производство на витамини и мазила е внесена от Индия и Китай. Част от оборудването е направено в самата Сирия. Едва преди два месеца е била открита линията за производство на витамини под формата на сироп – продукт, който е много търсен на местния пазар.

В близко време ще заработи и поточната линия за производство на таблетки. В момента се поръчва оборудването за новия завод.

Сирийските лекарства успешно се пласират и на международния пазар. В съседните Йордания и Ливан мазилата и витамините се купуват заради високото качество и ниската цена. В сирийските аптеки е практика фармацевтите да предоставят лекарствата безплатно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смотан путин

    3 0 Отговор
    Витамините са си витамини , вазелина си е вазелин!

    Още един пирон в ковчега на НАТО и САЩ!!!