2 078 1

Сирия възстанови важен сектор от промишлеността

Милена Богданова

Една от ключовите сфери на дейност възстанови Сирия – фармацевтичната промишленост. В Алепо беше пуснат в действие завода, който произвежда витамини и мазила. Страната изпитва остър недостиг на лекарства не само заради войната, но и поради наложените санкции.

За да се стигне до промишлената зона на Алепо е нужен поне час. Това е град в града, който се състои от безброй сгради и където до войната е кипял живот. Там е съсредоточено над половината от производството на стоки в страната – от пантофи до трактори. До войната там е била разположена и цялата химическа, фармацевтична и текстилна промишленост. Днес работещите заводи се броят на пръсти.

Фармацевтичният завод в Алепо е един от първите, които отваря врати. Работи на пределите на възможностите си. Лекарствата сега е най-необходимата стока в страната. „Продукцията ни се продават като топъл хляб. Тя е добра и затова цяла Сирия има нужда от нея”, казва Хусам Хасаб, който работи в завода. Техниката за производство на витамини и мазила е внесена от Индия и Китай. Част от оборудването е направено в самата Сирия. Едва преди два месеца е била открита линията за производство на витамини под формата на сироп – продукт, който е много търсен на местния пазар.

В близко време ще заработи и поточната линия за производство на таблетки. В момента се поръчва оборудването за новия завод.

Сирийските лекарства успешно се пласират и на международния пазар. В съседните Йордания и Ливан мазилата и витамините се купуват заради високото качество и ниската цена. В сирийските аптеки е практика фармацевтите да предоставят лекарствата безплатно.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • смотан путин
    Отговор
    1 10:51  26.07.17
    Витамините са си витамини , вазелина си е вазелин! Още един пирон в ковчега на НАТО и САЩ!!!

Напиши коментар:


Публикувай