3 165 2

В Германия: Банките трупат тонове банкноти

За да избегнат наказателните лихви на Европейската централна банка, немските банки съхраняват все повече пари в брой

Снимка : БТА / АП
Снимка : БТА / АП
Александър Петков

„През последните две години германските кредитни институции са складирали допълнителни банкноти в размер на 10 милиарда евро в трезорите си“, съобщи председателят на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле пред вестник „Тагесшпигел“. Той прогнозира, че тази тенденция ще продължи.

От лятото на 2014 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) изисква от финансовите институции наказателни лихви за съхранение на пари. От пролетта на тази година лихвеният процент е минус 0,4. С тези мерки европейските парични власти искат да стимулират банките да раздават кредити и по този начин да развиват икономиката. Търсенето на финансиране от германските предприятия обаче е по-малко от предлагането, което принуждава кредитните институции да държат пари на сметка при ЕЦБ.

„Когато парите на банките се съхраняват при Европейската централна банка, те трябва да плащат наказателни лихви. Когато обаче банкнотите са складирани в трезори - не“, коментира Тиле.

Въпреки това трупането на пари в брой в трезори не е безплатно. Един милиард евро в банкноти по 200 евро се равнява на приблизително 5 тона. Дали за финансовите институции има логика да държат такава маса пари в собствените си трезори, зависи от разходите за транспорт, съхранение и застраховка.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мадафакаДонкеле
  Отговор
  1 16:51  24.07.17
  И как като ги раздадат тези кредити, кеша ще излезе от банката? Нали просто едни цифрички от една сметка ще идат в друга и толкова.
 • kiko
  Отговор
  2 09:58  25.07.17
  по скоро причината е ,че все по малко банкноти се използват, за разплащане,реално се работи с едни виртуални пари и банкнотите се трупат в трезорите

Напиши коментар:


Публикувай