Last news in Fakti

26 Юли, 2017 13:44 1 918 0

Apple глобен половин милиард долара за патент

  • apple-
  • глоба-
  • патент

Става дума за технология, която позволява на процесора да работи по-ефикасно

Apple глобен половин милиард долара за патент - 1
Снимка : БТА / АП

Водещият технологичен гигант Apple е глобен с 500 милиона долара за неправомерно използване на патент, съобщи Ройтерс.

Уисконсинският университет ще получи още пари, след като успя да осъди корпорацията от Силициевата долина за използване на негова технология през 2015 г.. Съдията е увеличил сумата от 234 млн. на 506 млн. долара, след като стана ясно, че от Apple са продължили да нарушават патента, преди той да изтече през декември 2016 г.

Става дума за технология, която позволява на процесора да работи по-ефикасно. От известно време Apple разработва собствени на процесори на базата на чипдизайнерите ARM. Жалбата от 2014г. засяга моделите iPhone 5s, iPhone 6 и определени Ipad-и. От Уисконсинският университет са подали молба за разглеждание и на следващите генерации iOS устройства.

В първия процес на дневен ред е била санкция в размера на 860 милиона долара, но технологичният гигант е бил оправдан от обвинението, че нарочно е нарушил патента. Сега обаче съдията е отсъдил обратното.

От Apple ще трябва да платят по 2,74 долара за всяко устройство продадено след първоначалната присъда от октомври 2015 г., което се равнява на допълнителни 272 милиона долара. Искането на корпорацията от Силициевата долина да успорва валидността на патента е било отхвърлено, но все пак ще обжалват присъдата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА