4 761 9

Втора голяма германска инвестиция в България (СНИМКИ)

Снимки: М. Богданова ©
Снимки: М. Богданова ©
Милена Богданова

В рамките на по-малко от седмица втора голяма германска компания отвори врати в България. След като хранителната верига Lidl на 28 юли откри най-големия логистичен център на Балканите на стойност 80 млн. лв. и разкри 150 нови постоянни работни места, днес това направи и германската холдингова компания „Костал”. Новото предприятие се намира в Индустриалната зона на Пазарджик. Там германският инвеститор е купил терен от 60 декара и е построил производствена база от два цеха с разгъната застроена площ от 10 000 кв.м. Инвестицията е на стойност 32 млн. EUR. Разкрити са 500 работни места, като плановете са в близко време те да нараснат до 1700 души.

Възнаграждението на служителите е близко до средната работна заплата за регион Пловдив, уточниха от компанията, без да конкретизират сума. През есента на 2018 г. там ще бъде открита и втора производствена база, чието изграждане започва в най-скоро време. Тя ще се състои отново от два цеха и е ще е с РЗП 15 000 кв.м. Строителството на сегашната е отнело 7-8 месеца.

„Качествените инвестиции могат да се случат във всяка точка на България. Имаме нужда от добри кметове, от работеща Агенция за инвестиции, от държавна политика, която помага.

През тази фабрика ще изнасяме компоненти за всички автомобилни производители в целия свят”, каза по време на откриването бившият президент Росен Плевнелиев.

Подобна инвестиция може да се разглежда като индикатор, че икономиката на България се движи в правилната посока каза по време на церемонията по откриването кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Под 7% е безработицата в България, припомни премиерът Бойко Борисов. Основният проблем остава набирането на квалифицирана работна ръка, смята той. Днес безработни са тези, които не искат да работят.

Германската компания е лидер в производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия. Разполага с 46 завода в 21 държави. Заводът на компанията в Чехия е най-големият производител на модули за кормилни уредби за европейския пазар.Още по темата

 • Новото атрактивно място за инвестиции

  Новото атрактивно място за инвестиции

  София се запълни, Пловдив е на път да го последна. Какво остава за инвеститорите? Съвсем логично те започват да се насочват към градове, разположени ...
  8.08.2017
  3 446
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Той
  Отговор
  1 17:47  01.08.17
  Питайте кво става с работниците и заплатите в Смолян ! Нещата не са добре в споменатата фирма
 • гост
  Отговор
  2 18:08  01.08.17
  да говорим пак другото лято? Добра новина е да се отварят работни места, да не е само в софето, ама хайде дайте малко по заплатите да се работи, с трици маймуни не се ловят.
 • someone
  Отговор
  3 01:55  02.08.17
  Днес безработни са тези, които не искат да работят. ДА наглецо , тези които не искат са роби за жълти стотинки на псевдо инвеститори реално робовладелци.Съсипахте я тази държава , а нас в робство ни пратихте да умираме.
 • дос
  Отговор
  4 11:52  02.08.17
  Защо пазарджик, пловдив и софиа само там ли жижеят хора а другите кво да правят да пасат трева ли

 • гого
  Отговор
  5 11:55  02.08.17
  Окрихте завод добре а сега вкараите и работници от абания ,украина и от други страни да работят за 300-400лв

  Коментиран от #8

 • Грос
  Отговор
  6 15:05  02.08.17
  Това не е възможно с 32 милиона да се построи и оборудва завод. В НДК 50 милиона не стигат само за ремонт. Стига с тия невъзможни и фалшиви статии!

  Коментиран от #7

 • Гост
  Отговор
  7 18:11  02.08.17

  До коментар #6 от "Грос":

  От тия 50 мл. Колко са за ндк-то и колко за лева рака десен джоб?А стия обществени поръчки,колко лесно стават нещата.А можеби обществените поръчки са създадени точно с тази цел.Защо частните претприемачи не работят с обществени поръчки?
 • гкс
  Отговор
  8 21:34  02.08.17

  До коментар #5 от "гого":

  В България няма такива заплати !

  Коментиран от #9

 • Шерпа
  Отговор
  9 11:38  03.08.17

  До коментар #8 от "гкс":

  Здравейте УСВОИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ! На кого не му се работи? За достойно заплащане работим и можем е то много да работим! И сме работили. НО ЗАЩО НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ КАДРИ КОИТО СА ОБУЧЕНИ И КОИТО СА РАБОТИЛИ , доколкото са останали в bg. Не помните ли завод СВЕТЛИНА в СЛИВЕН, ЗАВОДА ЗА КОРМИЛНИ КУТИИ в ЛУКОВИТ,завод СИЛА в ЯМБОЛ,и да не говорим за ЗАВОДА в РУСЕ!!!!! Всеки Русенец ,като каже Завода знае за кой завод става дума......-дето го подариха на Д....С...., НА СТОЙНОСТА НА 4 АПАРТАМЕНТА? Да сте живи и здрави УСВОИТЕЛИ да гледате ,как наследниците ви разпиляват............!!!

Напиши коментар:


Публикувай