1 Август, 2017 17:48 4 187 0

Как да избегнем фалита

  • закон-
  • промени-
  • фалит-
  • фирма

Ключови моменти в новото производство по стабилизация на търговец

Как да избегнем фалита - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на м. юли 2017 г. е в сила приетото с ДВ бр. 105/2016 г. изменение на Търговския закон, с което се създаде изцяло нова процедура, а именно Производството по стабилизация на търговец.

Екипът на Консултантска къщa Велинов и партньори разяснява, че по своята същност т.нар. стабилизация представлява правна възможност за търговците да избегнат откриване на производство по несъстоятелност, като се постигне споразумение с кредиторите им относно начина на изпълнение на задълженията и им се даде възможност да продължат дейността си. Цели се чрез създаване на ефективна процедура да се договори преструктуриране на задълженията, да се създадат условия за оздравяване и стабилизиране на предприятието.

За да бъде открито производството по стабилизация, е необходимо търговецът да подаде писмена молба до окръжния съд по седалището си. Основание за иницииране на производството е непосредствена опасност от неплатежоспособност. Такава ще бъде налице, ако с оглед на предстоящите падежи на паричните му задължения в следващите 6 месеца от подаване на молбата, за търговеца би било невъзможно да изпълнява изискуемите си парични задължения по търговски сделки, публични или частни държавни задължения или има вероятност да спре плащанията.

В молбата за откриване на производството търговецът представя пълен списък с кредиторите му, размера и падежа на задълженията, предоставените обезпечения или наложени обезпечителни мерки, данни за имущественото състояние на предприятието и т.н. Задължително приложение към молбата е изготвен от търговеца план за стабилизацията, съдържащ сроковете, условията и начините на плащане на кредиторите, както и степента на удовлетворяването им, предлаганите гаранции и обезпечения. Планът може да предвижда различни форми за преструктуриране на задълженията като отсрочване и разсрочване, частично опрощаване на задълженията, продажба на предприятието, на обособени части от него или на отделни имуществени права, превръщане на вземане в част от капитала и други. Впоследствие планът подлежи на обсъждане и гласуване от кредиторите на търговеца и утвърждаване от страна на съда.

Съдът разглежда молбата за откриване и ако констатира непосредствената опасност от неплатежоспособност, се произнася с определение, което подлежи на обявяване в Търговския регистър към Агенция по вписванията. Обявяват се и списъкът на кредиторите, приложен към молбата за откриване на производството. С определението се назначава „доверено лице” – помощен на съда орган, който упражнява надзор върху дейността на търговеца и съдейства на страните при реализиране на производството. Доверено лице може да бъде лице с юридическо образование, което отговаря на изискванията, поставени в чл. 655, ал. 2 ТЗ, за синдик. При откриване на процедурата по стабилизация или в по-късен етап от развитието й, съдът може да назначи и още един орган – „проверител”, чиято задача е изготвянето на доклад за съответствието на посочените в плана за стабилизация предвиждания и начин на удовлетворяване на кредиторите с финансовото и имущественото състояние на търговеца. Когато се предвижда преобразуване на търговеца или превръщане на вземания в част от капитала, назначаването на проверител е задължително.

Законът посочва някои категории търговци, за които стабилизацията е неприложима. Това са търговци – публични предприятия, които упражняват държавен монопол или са създадени с особен закон, а също и банките и застрахователите. Съгласно чл. 762 ал.3 ТЗ стабилизационно производство не може да бъде открито и в случай, че за същия търговец е откривано такова през последните три години, а и при останалите хипотези, включени в същата разпоредба.

Последиците от откриване на производството са подробно уредени изасягат различни аспекти от дейността на търговеца, като изрично е предвидено спиране на изпълнителните действия срещу търговеца, както и спиране на давността за вземания срещу него, докато трае процедурата по стабилизация. На търговеца се забранява да извършва плащания на задължения, възникнали преди датата на молбата за откриване на производството и неплатени на падежа, с изключение на някои публични задължения като акцизи, данъци, осигурителни вноски и други.

В края на новоприетата Част Пета на Търговския закон се посочват хипотезите, в които съдът може да прекрати производството. Сред тях са: оттегляне от страна на търговеца на предложението за план за стабилизация преди да бъде гласувано от кредиторите; когато в 4-месечен срок от откриването на производството планът не бъде утвърден от съда; при нарушение на наложените от съда ограничения по отношение на извършваните от търговеца действия и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА