2 744 6

Държава дава на гражданите си безвъзмездно пари

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Финландските власти решиха да си направят експеримент като дадат по 560 EUR на свои граждани. Целта е да се насърчат безработните да си намират по-бързо работа. Приложената схема е първа по рода си на Стария континент. В продължение на две години участниците в нея получават по 560 EUR на месец при условие, че докажат, че си търсят работа. Безработните са 2000 и са избрани на случаен принцип. Не им е наложено ограничение за какво да харчат парите.

Целта на програмата е да намали броя на възпиращите фактори за намиране на работа, които сега действащата социална система поддържа. Също така новият начин за стимулиране на безработните да си намерят работа ще намали от една страна бюрокрацията, а от друга ще опрости сложна система за обезщетения, е мнението на анализатори.

Финландия въведе експериментално гарантирания базов доход в началото на 2017 г. Подобна пилотна програма действа и Онтарио (Канада).Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • benji
  Отговор
  1 21:46  03.08.17
  Българските власти решиха да вземат от безработните 560 евро, а от тези които работят дори още повече.
 • Гостенин
  Отговор
  2 22:18  03.08.17
  Ле ле какви сме аборигени в Б.Г.Тук и да работиш взимаш по-малко
 • Пенсионера
  Отговор
  3 22:25  03.08.17
  Луди хора, ние тук гледаме да ошукаме народа,оние пък давали пари. Това е предателство към Гойко Горисов. Ние искаме фа намалим пенсиите и заплатите, като вдигне цените а те все обратно. Време е да вземат урока ни, и румънците правят тези грешки. Ние не даваме, ние взимаме. Точка.
 • Руски тролак
  Отговор
  4 23:06  03.08.17
  Ами така е в държавите които са воювали срещу Русия и не искат да имат общо с тях. ФАКТ Когато фактите говорят и боговете мълчат (но не и руската пропаганда)

  Коментиран от #5

 • Диди
  Отговор
  5 23:17  03.08.17

  До коментар #4 от "Руски тролак":

  Парите,които България получава като помощи от ЕС,не достигат до ХАЗНАТА,защото предварително са откраднати от големите.Е,от празна хазна,какво да се даде? А много се смеем на другите напреднали държави.
 • onq s konq
  Отговор
  6 08:02  04.08.17
  Е зарад такива като финланците немаме пари!!!Щото наще отиват у тех е така!!!

Напиши коментар:


Публикувай