7 Август, 2017 11:17 1 080 1

Разплащанията между фирмите у нас отнемат средно 59 дни

  • разплащания-
  • фирми-
  • дела

Най-голямо отлагане има в сектора на технологиите и в строителството, сочи проучване на Euler Hermes

Разплащанията между фирмите у нас отнемат средно 59 дни - 1

Средно 59 дни отнемат разплащанията между фирмите в България през 2017 година, показва проучване на световния лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes. Според данните най-много време отнема издължаването в сектора строителството – 99 дни. Сравнение с другите 35 държави в изследването показва, че у нас разплащанията се случват по-бързо от средните срокове в световен мащаб – 64 дни.

Най-дълго се бавят преводите в Китай и Гърция – средно 89 и 87 дни.

Най-бързо се изчистват дължимите суми в Нова Зеландия и Австрия – съответно за 42 и 44 дни.

“Проучването ни показва, че средният период за разплащания се запазва без промяна в сравнение с 2016 година. Това, както и фактът, че изчакването е под средното за глобалния пазар създава усещане за стабилност. Позитивно влияние оказва и устойчивият ръст на българската икономика, който продължава и през тази година.”, коментира Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

В същото време анализаторите обръщат специално внимание на една четвърт от компаниите в световен мащаб, при които забавянето на плащането е доста по-сериозно от средно индикативното. В тази група бизнес рискът е повишен.

Разплащанията между фирмите у нас отнемат средно 59 дни

“Традиционният ни мониторинг в 36 държави показва, че

в един от всеки четири случая на обявяване на несъстоятелност,

причината е проблем с разплащането по голяма сделка. Особено сериозен е рискът при по-малките бизнеси, в които един договор може да реши съдбата на компанията.”, обясняват анализаторите. Това има допълнителна тежест в рискови сектори като строителството, който у нас е класиран в най-опасната “червена” зона според рейтинга на Euler Hermes.

Освен строителството други рискови сектори у нас са производството и търговията с метали, транспортът и електрониката и телекомуникации. Всички те попадат в предупредителната “оранжева зона” на повишен риск.

“Все повече компании в България обаче вече имат култура и разбиране за съществуващите рискове и търсят възможности да ги минимализират. Доказателство за това е, че през първата половина на 2017 година отчитаме тройно по-висок интерес към застраховките на кредитния риск от страна на фирмите тук”, обяснява Камелия Попова и допълва, че най-осезаема е тенденцията при малките и средните бизнеси, които имат контрагенти извън страната.

Според анализаторите на Euler Hermes

положителните трендове в икономиката

от една страна дават възможности за развитие на бизнеса, но от друга страна могат също да повишат риска. Добър пример е ръстът на износа през първата половина на 2017 година. Според данните на Euler Hermes през първото тримесечие реалният експорт се е увеличил с +5,8% в сравнение със същия период на 2016 г. В същото време обаче вносът расте със 7,1% като ключов фактор е повишението на цените на горивата и енергията. С увеличаването на обема на сделките и търговията в условия на повишена динамика на международните пазари съответно расте и рискът.

В края на първото полугодие актуализираната прогноза на Euler Hermes за българската икономика остава като цяло оптимистична. Сред положителните тенденции, които отчитат експертите са здравословен и балансиран ръст на индивидуалното потребление и публичните разходи с 4,1%. Това се свързва с намаляването на безработицата от 8% в края на 2016 г. до ниво от 6,8% през юни 2017 г., както и скромния ръст в банковите кредити. В резултат на това международните анализатори актуализират предвиждането си за ръст на БВП през 2017 от 2,8% на 3%. В същото време обаче посочват и някои проблематични области.

Разплащанията между фирмите у нас отнемат средно 59 дни

“Въпреки динамичния ръст на БВП от 3,5% през първото тримесечие, нашето очакване е тенденцията да се забави и компенсира през остатъка на годината. Причината е, че факторите за увеличението към момента не са добре балансирани. Основният двигател за растежа през изминалите месеци беше вътрешното потребление и натрупването на запаси, което няма да продължи със същите темпове.”, твърди Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes.

Анализът показва, че фиксираните инвестиции продължават да се свиват и бележат спад от 4,6% в първото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г. Експертите припомнят, че този индикатор е бил негативен през цялата предходна година с намаление от 4% спрямо 2015 г. Към момента не се случва и очакваното “пробуждане” заради възможото реализиране на проекти с кофинансиране от ЕС по новия програмен период от 2014 до 2020 година.

През април Euler Hermes запази рейтинга на България на B2*,

който индикира умерен риск. Двете основни причини за това са външният дълг и ехото от последствията от банковата криза от 2014 г.

През първите четири месеца на 2017 година външният дълг на България остава сравнително стабилен, но относителният му дял от около 70% от БВП е значително по-висок от считаното за нормално за развиващи се икономики – 50%. Това може да създаде усложнения при необходимост от покриване или рефинансиране във времена на икономически сътресения на глобално или регионално ниво.

По скалата на Euler Hermes за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и краткосрочния риск по скала 1(най-нисък) до 4(най-висок).

Средни периоди на разплащания между фирмите в България по сектори

Разплащанията между фирмите у нас отнемат средно 59 дни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гага

    0 0 Отговор
    Хайде,стига сте писали глупости.Познавам страшно много хора,които си загубиха бизнесите заради некоректни фирми.Продаваш нещо с фактура и чакаш банков превод,но той не идва.Налага се да му платиш и ДДС-то.Фирмата ти заявява,че не може да ти я плати сега.Запорирани са сметките му от нап.Иди го съди де....първо е нап,а за тебе ако остане...Тъпа държава с крадливи политици,такава е наредбата ни....