2 241 6

Цената на меда скача

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

Медът у нас поскъпва с 20% заради високата смъртност при пчелите, която достига 60 и дори 100% тази година. Според пчеларите около 1/3 от продуктите на пазара нямат необходимите качества, защото се смесват с украински и китайски мед.

Пред БНТ председателят на Федерацията на пчеларите Николай Куманов даде съвети как да разпознаваме, доколкото е възможно, истинския мед. Той каза, че цената на меда ще скочи с 1-2 лв. На едро цената не се е променила. Спадът на цената на едро е заради внос на безмитен китайски и украински мед с много по-лоши показатели. Български, румънски и сръбския мед са най-качествени от целия свят. Много често овкусяват с наш мед китайски или местен мед.

Николай Куманов каза, че най-сигурният начин да се купува мед е от познат пчелар. "Като се вземе лъжичка и се сложи в чаша с вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкова е по-истински."

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • пчелар
  Отговор
  1 10:41  15.08.17
  А защо е безмитен? Защо държавата закопава производителите? Защо се заличават тииочни български марки - сирена, мляко, кашкавали, мед...? За пари!!! Аз пък си отглеждам пчелите, без да искам нито стотинка от бълхария, нито стотинка от фондове, ей така заради благородството на пчелите. И нали знаете? След три години от изчезването на пчелите сме фира :)

  Коментиран от #2

 • българин
  Отговор
  2 11:42  15.08.17

  До коментар #1 от "пчелар":

  Докато има такива като теб да пишат името на родината си с малка буква и вместо "Г" да слагат "Х" Така ще бъде ! Кой те е спрял да кандидатстваш по програми ! Кой те е спрял да ходиш на училище че имаш толкова правописни грешки в поста!

  Коментиран от #3

 • Тошо
  Отговор
  3 14:56  15.08.17

  До коментар #2 от "българин":

  Малко сме пр.... чък а? Това е ирония, а не грешка.
 • Имало едно време в България
  Отговор
  4 15:00  15.08.17
  Не знаете ли защо го правят, просто искат да ни съсипят от всякъде и да ни заличат като народност, и за последните 27 години се справят много добре, и особено в последните няколко когато управлява вождът от Банкя - модерния Винету. Айде бе Путя, прати двама снайперисти да опукат нашия дерибей
 • Радо
  Отговор
  5 15:47  15.08.17
  За протокола само - КумЕнов му е фамилията.
 • thebigpick
  Отговор
  6 17:07  16.08.17
  Ако почакате да се втвърди, през зимата изглежда още по истински като се разтваря във вода. Що за глупост. Като искате да го проверите, става с химически молив или игла. Както бабите ви проверяват сладкото дали е гъсто с иглата. А молива като го потопиш в лъжица мед и оцветява настрани ако има вода повече от 8%

Напиши коментар:


Публикувай