15 Август, 2017 10:31 2 987 6

Цената на меда скача

  • мед-
  • пчели-
  • пчелари
Цената на меда скача - 1
Снимка: Shutterstock

Медът у нас поскъпва с 20% заради високата смъртност при пчелите, която достига 60 и дори 100% тази година. Според пчеларите около 1/3 от продуктите на пазара нямат необходимите качества, защото се смесват с украински и китайски мед.

Пред БНТ председателят на Федерацията на пчеларите Николай Куманов даде съвети как да разпознаваме, доколкото е възможно, истинския мед. Той каза, че цената на меда ще скочи с 1-2 лв. На едро цената не се е променила. Спадът на цената на едро е заради внос на безмитен китайски и украински мед с много по-лоши показатели. Български, румънски и сръбския мед са най-качествени от целия свят. Много често овкусяват с наш мед китайски или местен мед.

Николай Куманов каза, че най-сигурният начин да се купува мед е от познат пчелар. "Като се вземе лъжичка и се сложи в чаша с вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкова е по-истински."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пчелар

    22 0 Отговор
    А защо е безмитен? Защо държавата закопава производителите? Защо се заличават тииочни български марки - сирена, мляко, кашкавали, мед...?
    За пари!!!
    Аз пък си отглеждам пчелите, без да искам нито стотинка от бълхария, нито стотинка от фондове, ей така заради благородството на пчелите. И нали знаете? След три години от изчезването на пчелите сме фира :)

    Коментиран от #2

  • 2 българин

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "пчелар":

    Докато има такива като теб да пишат името на родината си с малка буква и вместо "Г" да слагат "Х" Така ще бъде !

    Кой те е спрял да кандидатстваш по програми ! Кой те е спрял да ходиш на училище че имаш толкова правописни грешки в поста!

    Коментиран от #3

  • 3 Тошо

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Малко сме пр.... чък а? Това е ирония, а не грешка.
  • 4 Имало едно време в България

    8 3 Отговор
    Не знаете ли защо го правят, просто искат да ни съсипят от всякъде и да ни заличат като народност, и за последните 27 години се справят много добре, и особено в последните няколко когато управлява вождът от Банкя - модерния Винету. Айде бе Путя, прати двама снайперисти да опукат нашия дерибей
  • 5 Радо

    3 0 Отговор
    За протокола само - КумЕнов му е фамилията.
  • 6 thebigpick

    0 0 Отговор
    Ако почакате да се втвърди, през зимата изглежда още по истински като се разтваря във вода. Що за глупост. Като искате да го проверите, става с химически молив или игла. Както бабите ви проверяват сладкото дали е гъсто с иглата. А молива като го потопиш в лъжица мед и оцветява настрани ако има вода повече от 8%