Last news in Fakti

22 Август, 2017 10:33 3 763 12

Първата държава, която минава само на ток

  • норвегия-
  • ток-
  • енергия-
  • производство
Първата държава, която минава само на ток - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията Energi Norge представи нов план за производство на зелена енергия. В него има 24 конкретни предложения как Норвегия да стане държава, която да ползва повече електрическа енергия. Това ще спомогне тя да има водеща роля при опазването на климата и в същото време да се повишава нейната конкурентоспособност.

Съгласно плана, 96% от електрическата енергия в Норвегия се произвежда от водни ресурси. Освен това страната може да се похвали с много добре развита електрическа система за вътрешни източници на захранване. Плановете са да бъдат включени и други природни ресурси за получаването на електрическа енергия и по този начин да се съкратят вредните емисии.

По норвежките пътища вече се движат 110 000 електромобила и парламентът реши, че след 2025 г. ще забрани продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене.

Преминаването изцяло на ток ще доведе до създаването на нови работни места в промишлеността. Над 100 компании в Норвегия вече участват в енергийното преобразуване, включително и в морския сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вярващ Путинист

    7 12 Отговор
    Норвежците са смотани да плащат 4 лв на литъра
    Къде е Русия с 40-80 ст на литър

    Коментиран от #2, #9

  • 2 трололюбец

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Вярващ Путинист":

    Ами да , даже скоро и по малко , щото руснаците ще си го ядат и пият "горивото" (щото друго за тия цели няма да има ) , щото на никой друг не му е притрябвало , така че за тях ще има предостатъчно за всякакви нужди !!!
  • 3 стоян

    8 10 Отговор
    В колите с електрически печки ли ще се топлят в топлата Норвегия или с нафтови

    Коментиран от #4

  • 4 трололюбец

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "стоян":

    Не , с климатик с термопомпа и управление от смартфон

    Коментиран от #11

  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    малко ми е пресилено все още, но щом други страни са готови да дадат милиардите за да се развие отрасъла, нямам нищо в против. При нас когато стане по-достъпно :)
    това след 8 години да се забрани ДВГ-то си е доста интересно решение.
  • 6 незнайко

    3 0 Отговор
    Не се чудете, защо Норвегия ще минава на ток . Има го в излишък . Що се отнася до колите, рейсовете, влаковете ще са на ток. Камионите още не се знае . За кораби и самолети, не може да става дума . Това е бъдещето !

    Коментиран от #7, #8

  • 7 технологии

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Има решение и за камионите ! В доста напреднал стадии е технология при която магистралите ще са оборудвани със системи за безконтактно зареждане която отдавна съществува при телефоните така че автомобилите да могат да са абсолютно обезпечени с електричество на самата магистрала а батерията да се ползва за по малките пътчета !

    Например София -Бургас караш с ток от магистралата а към "Слънчака " цепиш на батерия .
  • 8 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    А за този "излишък" какво ще кажеш ? Защо си мислиш някои хора влагат милиарди в развитие на сондажна техника и технологии ??!! За смотаните петрол и газ , дето след 15-тина години ще са забравени ? В момента спокойно се достигат 5-6000 м , а до 5-6 години 10 000 ще са ежедневие , въпросът е кой ще консумира всичкия този ток !!
    http://energia.elmedia.net/bg/2012-6/editorials/геотермална-енергия_00600.html
  • 9 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вярващ Путинист":

    Горките норвежци и техния нисък стандарт. Трябва да вземат да се информират от българските медии! Да разберат колко добре живеят в Русия хората!
  • 10 ПРО ПЕТРОЛ

    5 1 Отговор
    Тя и Норвегия е газово петролно кралство ама северно. Нали така л Хората сега имат свободни пари и си развиват нови технологии. гледам не ги влече към евро Съюз сигурно си дават сметка че е по добре да си инвестират сами без Брюксел да им нарежда а мути Меркел да им кани гости.
  • 11 Язе

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "трололюбец":

    Вярваш ли си на написаното?

    Коментиран от #12

  • 12 трололюбец

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Язе":

    Не виждам в какво има да "вярвам" ? Обяснявам как става в момента в Тесла С и Х , а скоро и във всички останали електромобили