Last news in Fakti

26 Август, 2017 21:49 2 444 16

Търсят се учители, лекари и инженери

  • работа-
  • безработица-
  • професиии
Търсят се учители, лекари и инженери - 1

19 хил. свободни работни места са обявени за преподаватели, лекари, инженери, както и за неквалифицирани кадри.

Над 220 000 души са безработни, показват последни данни на Агенцията по заетостта.

Липсват квалифицирани кадри по редица професии и специалности.

Броени дни преди началото на новата учебна година има недостиг на всички видове учители.

"По математика, информатика, учителите по езици, по изобразително изкуство, музика, биология... Все още системата търси близо 3 000 учители - и в големите градове, и в малките населени места също има недостиг. На второ място като най-търсени специалисти се оказва, че това са медиците, ковачи, леяри, заварчици, шофьори, приложни физици и химици", посочи Атанаска Тодорова от КНСБ пред БНР.

Ниското заплащане и непривлекателността на професията са основните причини за недостига на педагози, изтъкна Тодорова. Според офертите в бюрата по труда най-често предлаганата заплата за учител е 660 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Танас

    35 0 Отговор
    Нали Масларова , щеше да внася от Виетнам .....само една малка подробност ...искат по 5000 евра заплата .....Тази година липсват 15 000 по морето , догодина 50 000 ....давайте все така назначени капиталисти тъпанари !
  • 2 Гост

    26 0 Отговор
    Търсят се също и сервитьори, камериерки,гумаджий, шивачки, шофьори,стройтели, продавач консултанти, и общо взето всичко за което се сетите. Няма страшно емигранти има ще дойдат и ще работят за 400-450 лв.!!!!!! Няма как в Европа минимална заплата да е 800-900 евро, а в БГ да е 400. НЯМА ГРАНИЦИ И ВСИЧКО БЯГА НАВЪН. П.П. БЪЛГАРИЯ НЕ Е СОФИЯ!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #8

  • 3 vdv

    24 0 Отговор
    България не е София!Няма кой да работи за 500-600 лв. и за това няма желаещи.
  • 4 gnida

    21 0 Отговор
    На българският работодател не му се инвестира в млади кадри , не му се дават заплати , но му се хитрува , казва ,че ще внася работна ръка . И ето резултата ..... Само не знам кога ще почнат да плашат , че си изнесат производството . Пожелавам им успех в търсенето на кадри , като гледам борсите са пълни с едни мургави работници.....Относно учителите и инженерите - те избягаха в чужбина да мият чинии , защото тука положението е за оплакване !
  • 5 Бай гост

    23 0 Отговор
    "Търсят се учители, лекари и инженери"

    Глупости - търсят се Балами да бачкат без пари.

    Не се търсят учител лекари и инженери защото не могат
    да им предложат достойно заплащане.
  • 6 Георги

    29 0 Отговор
    ХАХАХАХА ще се пръсна от смях. Няма кой да ви вярва вече смешници. Аз съм инж. безработен и бих посъветвал всеки да отвори обявите за своя град и да маркира тези които се отнасят за инженери .... може би няма да има нито една... къде ги търсите бе ******* няма думи с които да опиша колко сте смешни....Онзи ден тъкмо да пусна едно CV за инженерна позиция и гледам пишат 565 лева БРУТНАааааа смятай. Без повече коментар. Тъпан*** с тъпа**** я.
  • 7 Учител

    18 0 Отговор
    За има млади и качествени учители, то те трябва да са добре платени - от 1500 лева нагоре, но не на някакъв митичен край на някакъв мандат, а сега, на момента. Учителските заплати не са обновявани от 15 години. 15% са унищожени от инфлацията още през 2009. Та, без преосмисляне на заплатите на момента и правилата за поведението в училище, пропадането на образованието ще продължи. Сега хората да си отговорят какво искат: добро образование за децата си или ниски заплати за учителите. За политиците партийци е ясно, но тях не ги интересува за вашите деца. Само техните. Не ви прави впечатление, че децата им не се учат в България. Независимо от коя партия са.
  • 8 незнайко

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Прав сте, но не сте написал 400 лева в пояснението.
  • 9 Гого

    7 0 Отговор
    Търсят ги ама за без пари!
  • 10 Роман дизел

    2 0 Отговор
    Стига вече кръв потече - Дай Боже още може.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1234

    8 0 Отговор
    Като ви казвахме плащайте по големи заплати всички се ослушвахте,сега плачете,че няма лекари мед сестри,шофьори,стругари,абе с една дума няма РАБОТНИЦИ ПО ЦЯЛАТА СКАЛА НА РАБОТНИТЕ МЕСТА. ЗАЩО. Като не плащате никой няма да отиде да ви работи.Щом в западна европа могат да плащат по големи заплати и тука трябва да се плащат големи заплати.Стигат ви 29 год. да си пълните джобовете с парите на работниците.Щом за същата работа на запад дават в пъти по голяма заплата ще давате и вие,няма да прибирате заработеното от тях.На какво прилича това 50-60% от работниците са на минимална заплата,че как да преживяват хората?Нашето семейство също сме на минимални заплати,и събираме по 4,5 месеца пари ,че да си купим дърва и въглища за зимата,ами нали и данъци имаме да плащаме,че на всичкото отгоре трябва и за храна,за дрехи и обувки,хайде сметнете колко ни трябват.Че тя минималната за нищо не стига,как нама хората да отиват в чужбина,като там за същата работа получаваш в пъти по вече.Пък и сте нахални искате да си плащаме здравни осигуровки и в България,нищо,че не живеем в България.Не може така като искате ще плащате както плащат в ДРУГАТА ЕВРОПА тогава ще се върнем и ще работим тук и ще плащаме тук,но за сега няма да стане от вас зависи.Ще останете само вождове без индианци и тогава?КВО ПРАЙМ?
  • 13 Виктор

    8 0 Отговор
    Срещу 660 лв не учител, чистачка няма да намерите, моята майка беше учител по математика в периода 1996 - 2001 г, по мизерни и гладни години не помня. Знам обаче, че us центовете, който си разменяхме с децата от квартала 96 / 97 г бяха повече от заплатата на майка ми, и ако не беше покойният ми дядо с неговата пенсия щяхме да ядем сгъстен въздух, тези от Министерството на образованието и въобще - Министерски съвет, кога ще се сетят, че с жълти стотинки и откровен геноцид, хора няма да останат в България................................
  • 14 УЧИТЕЛЯ

    6 1 Отговор
    ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНТИ В МОМЕНТА СА НАЙ-ДОБРЕ,ЕДНА ТАКАВА ФИРМА ПО НАСТОЯЩЕМ ПЕЧЕЛИ МЕЖДУ 20-30000 ЕВРО НА МЕСЕЦ!
    В ПЕТЪК БЯХ НА ПОГРЕБЕНИЕ И СЕ УВЕРИХ С ОЧИТЕ СИ,МУТРАТА,ШЕФ ТАКА НАРЕЧЕН КАРАШЕ С-КЛАСА НОВ МЕРЦЕДЕС,ИЗНЕСЕ ТРУПА ОТ КАТАФАЛКАТА С УСМИВКА НА УСТА,И С ЦЕЛИЯ СИ ЦИНИЗЪМ СИ БЕШЕ ТАТУИРАЛ КРЪСТ НА БРЪСНАТАТА СИ ГЛАВА,А ХОДИ ТА ПРЕПОДАВАЙ ЗА 600 ЛЕВА ДА ТЕ ЗАМЕРЯТ С ТЕБЕШИРИ И НЕБЛАГОДАРНИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ДА НЕ ТИ КАЗВАТ ЕДНО ЗДРАВЕЙ НА УЛИЦАТА!И ЗАЩО,ЗАЩОТО ИЗВЪН УЧИЛИЩЕТО ТИ СИ СИ ЕДИН МИЗЕРНИК ЗА ТЯХ,АМА ИНАЧЕ ОЧАКВАТ ЧУДЕСА ОТ ТЕБЕ!
  • 15 гост

    3 0 Отговор
    Влезте в сайта на РИО и вижте какви изисквания имат към учителите, срочни договори и поне 10 г. стаж.....а за заплащането да не говорим. Всичко с цел икономии.......а младите хора кучета ги яли, после нямоло учители. Наавремето така направиха с лекарите, изгониха ги в чужбина а сега няма кой да работи
  • 16 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    0 0 Отговор
    Ами ще има да ги търсите тепърва...