1 883 2

Враца - главен износител на бубено семе и суха храна за буби за САЩ

Опитната станция по бубарство и земеделие – Враца съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз

Светослава Ингилизова

Председателят на Селскостопанска академия Проф. д-р Васил Николов посети Опитната станция по бубарство и земеделие – Враца /ОСБЗ/. Това съобщиха от пресцентъра на Селскостопанската академия.

Проф. Николов се срещна с ръководството и научния колектив на станцията и представи своята визия за стабилизиране и развитие на опитните станции в системата на ССА. Директорът на базата – проф. д-р Паномир Ценов, придружи председателя на академията при разглеждане на експериментално-производствената база на станцията.

Той отбеляза, че Опитната станция е създадена през 1896 г. и е единствената в системата на ССА, а и в цялата страна, тясно специализирана в бубарството и копринарството. ОСБЗ провежда научноизследователска работа във всички по-важни области на бубарството, организира курсове за обучение, подготвя програми, стратегии, проекти по всички въпроси на съвременното бубарство. Станцията съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз, включващ 140 сорта черница и около 200 породи и линии копринена буба.

Функционирането на добре организирана и работеща научноизследователска структура по бубарство е едно от най-важните условия за развитието на подотрасъла в страната. Станцията осигурява резници, и фиданки от най-добрите черничеви сортове, бубено семе от високопродуктивни хибриди, съвети и консултации по въпросите на бубарството. Всичко това представлява основата за бубарското производство и не може да бъде осигурено от нито една друга държавна или частна институция в България. В този аспект ОСБЗ-Враца е от важно национално значение за запазване и развитие на бубарство в България.

Производствената дейност на ОСБЗ е насочена към осигуряване на продукти за научното обслужване на бубарството в цялата страна, както и за износ в чужбина. Част от продуктите на станцията като качество и цена се нареждат на челно място в света. Така, ОСБЗ-Враца е главният износител на бубено семе и суха храна за буби за САЩ, като тези продукти намират добра реализация и в други страни като Австралия, Холандия, Египет, Гърция, Пакистан и др.

Станцията произвежда черничеви фиданки за вътрешния пазар и за износ в други страни от ЕС. Така, в Португалия са продадени 10000 черничеви фиданки от сортове с високо плододаване към които има засилен интерес напоследък.

ОСБЗ-Враца провежда курсове за обучение по бубарство с чуждестранни граждани, което генерира значителни приходи на фона на годишната си издръжка. През миналата година са обучени 6 човека от Тайланд, Грузия и Великобритания. През септември и октомври тази година в ОСБЗ-Враца ще пристигнат за обучение курсисти от Украйна, Колумбия и Исландия.

В основата на стратегията за развитие на станцията е разработването на подобрени и нови научни продукти с потенциално високо търсене и тяхната успешна пазарна реализация.

Проф. Николов изрази задоволството си от състоянието на материално-техническата база, научната, приложна и производствена дейност на ОСБЗ-Враца и препоръча на ръководството и да положи повече усилия, съвместно със ССА за осигуряване средства за целево подпомагане поддръжката на генетичните ресурси на копринената буба и черницата, които са уникални и представляват национално богатство за страната.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Трибал
  Отговор
  1 13:32  27.08.17
  А що нема един поне цитиран като бройка обучен булгарин, що сичко износ и внос . Едно време това е бил поминака на работливите булгари във Врачанско, Монтанско , Видинско. Нещо бъркам ли , или това са най- бедните , с чудовищна скрита безработица части на България, наречен див северозапад. Що не им се дава на бугарчетата , на чужденците може !? Фукня и срамота, че тая станция я правят за това там , защото целия регион хората са знаели и можели да отглеждат буби и бубарството е познато от векове. Тоест вземат на народа знанието , после го карат да забрави , и го дават на чужди. Познато до болка !

  Коментиран от #2

 • 333
  Отговор
  2 00:31  29.08.17

  До коментар #1 от "Трибал":

  Нищо не дават. Тия, които са обучавани са си платили. Никой няма да спре трибалите, ако искат да гледат буби. И ти ако идеш, и на теб ще ти дадат. Вземай бубите и ходи да търсиш работна ръка там с тая чудовищна безработица.

Напиши коментар:


Публикувай