3 056 3

Най-големите банки създават криптовалута

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

До края на 2018 г. шестте най-големи банки в света са решени да пуснат първите операции с виртуална валута. Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG и State Street се обединиха около проект за създаването на цифрова валута, която те планират да въведат през следващите три години в предлаганите от тях банкови операции, съобщи вестник The Financial Times.

Криптовалутата, която започна да разработва UBS, се казва utility settlement coin (практични пари за плащане). В разработването също така участват Deutsche Bank, Santander, BNY Mellon и брокерската компания ICAP.

Банките също така водят преговори с централните банки и регулаторите и планират през 2018 г. възнамеряват да се договорят с тях за съвместна работа по въвеждането на първите операции с виртуална валута в края на следващата година.

Въвеждането на технологията ще премине рез няколко етапа. Първият етап, който трябва да бъде въведен до края на 2018 г., ще е извършването на плащания с различни валути между банките. „По-сложно ще бъде реализирането на плащания в операциите с ценни книжа, тъй като самите те трябва да бъдат приведени в блокчейн”, казва директорът по финансово технологични иновации на UBS Хайдър Джефри.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • фючър
  Отговор
  1 11:52  04.09.17
  А не беше ли идеята да има международна криптовалута, която да е неподвласна на банки и правителства, един вид валута на свободните ? Сега, каква става тя, банките решиха да си пускат криптовалути дори държавите (напр. Естония), хитро явно решиха, че това е по-бърз и лесен начин за премахване на физическите пари и съответно по лесно, контролиране и овладяване на масите! Социални мрежи, банкова криптовалута, скоро чип в главите и милиарди кукли на конци и всичко "в полза на човечеството" !?
 • Trump
  Отговор
  2 14:40  04.09.17
  Просто планирано бягство от реалния фалит на $ !!!! , после ще останат с виртуалния хляб и лютеница....:) гладни
 • 3 00:26  05.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай