4 Септември, 2017 09:05 4 064 3

Най-големите банки създават криптовалута

  • банка-
  • криптовалута-
  • услуги
Най-големите банки създават криптовалута - 1
Снимка: Shutterstock

До края на 2018 г. шестте най-големи банки в света са решени да пуснат първите операции с виртуална валута. Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG и State Street се обединиха около проект за създаването на цифрова валута, която те планират да въведат през следващите три години в предлаганите от тях банкови операции, съобщи вестник The Financial Times.

Криптовалутата, която започна да разработва UBS, се казва utility settlement coin (практични пари за плащане). В разработването също така участват Deutsche Bank, Santander, BNY Mellon и брокерската компания ICAP.

Банките също така водят преговори с централните банки и регулаторите и планират през 2018 г. възнамеряват да се договорят с тях за съвместна работа по въвеждането на първите операции с виртуална валута в края на следващата година.

Въвеждането на технологията ще премине рез няколко етапа. Първият етап, който трябва да бъде въведен до края на 2018 г., ще е извършването на плащания с различни валути между банките. „По-сложно ще бъде реализирането на плащания в операциите с ценни книжа, тъй като самите те трябва да бъдат приведени в блокчейн”, казва директорът по финансово технологични иновации на UBS Хайдър Джефри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фючър

    19 1 Отговор
    А не беше ли идеята да има международна криптовалута, която да е неподвласна на банки и правителства, един вид валута на свободните ?
    Сега, каква става тя, банките решиха да си пускат криптовалути дори държавите (напр. Естония), хитро явно решиха, че това е по-бърз и лесен начин за премахване на физическите пари и съответно по лесно, контролиране и овладяване на масите! Социални мрежи, банкова криптовалута, скоро чип в главите и милиарди кукли на конци и всичко "в полза на човечеството" !?
  • 2 Trump

    7 1 Отговор
    Просто планирано бягство от реалния фалит на $ !!!! , после ще останат с виртуалния хляб и лютеница....:) гладни
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.