1 245 0

Страсбург: Шефът може да чете чатовете на служителите си

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Светослава Ингилизова

Работодателите имат право да четат електронната поща на своите служители, но само, ако предварително са предупредили за това и работниците го знаят.

Шефовете имат право и да контролират "Вайбър" и "Месинджър", но само ако устройството, от което са ползвани приложенията, е собственост на компанията. Това реши днес Европейският съд по правата на човека в Страсбург, предаде Ройтерс.

Решението идва след случай с румънски гражданин, който е уволнен преди 10 г. за това, че ползва служебния си профил в социална мрежа за лични цели, въпреки че правилата на компанията не го позволяват.

Според съда, румънските магистрати не са оценили правото на личен живот на уволнения Богдан Барбулеску, който губи дело срещу работодателя си в родната си страна.

По време на делото в Румъния компанията представя разпечатки от комуникацията на своя бивш служител с брат му и годеницата му като доказателство, че уволненият е ползвал служебния си профил за лични цели.

Приемайки като доказателства чатовете на служителя, румънските власти не са защитили правото му на лична кореспонденция. Сега румънските власти ще трябва да изплатят на Барбулеску скромна парична сума и да покрият разноските по делото.Напиши коментар:


Публикувай