Last news in Fakti

12 Септември, 2017 19:56 1 924 7

Каква част от богатството на света се крие в офшорки

  • офшорки-
  • богатство-
  • пари-
  • богаташи
Каква част от богатството на света се крие в офшорки - 1
Снимка: Shutterstock

Близо една десета от състоянието на света се намира в т.нар. „данъчни райове”. От тях 15% са данъци и печалби на хора, чийто бизнес се извършва на територията на Европа. Други 60% обаче са от предприемачи с адрес Латинска Америка и Близкия Изток, сочат данните на Nаtіоnаl Вurеаu оf Есоnіmіс Rеѕеаrсh "Whо Оwnѕ thе Wеаlth іn Тах Наvеnѕ? Масrо Еvіdаnсе аnd Іmрlісаtіоnѕ fоr Glоbаl Іnеquаlіtу".

Между 30% и 40% от средствата на най-богатите хора (под 0.01% от населението) във Великобритания, Франция и Испания се крият в офшорни зони. За Русия този дял е 60%.

Разглеждайки данните от друга гл.т., а именно богатството спрямо БВП, първото място е за Обединените арабски емирства. Втората и третата позиция са за Венецуела и Саудитска Арабия. В ТОП 5 влизат още Русия и Аржентина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    12 0 Отговор
    Отговорът е народната част, обикновено тези които ползват офшорки са едри "бизнасмани" източили държавни, народни пари

    Коментиран от #7

  • 2 Марадона

    12 0 Отговор
    Както се казва у нас - източили, заменили, присвоили - всичко друго освен думата кражба
  • 3 tost

    1 4 Отговор
    Според непотвърдена информация от краварските тролове,Путин държи в офшорки около полвината от американския външен дълг,някъде около 10 - 12 трильона $.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Kcaniba

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "tost":

    1.2 трилиона долара са парите на Империята на злото в офшорни зони!
  • 5 Kcaniba

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "tost":

    Данните ще излязат в началото на 2018г.
  • 6 Kcaniba

    1 2 Отговор
    Спец.сметки на императорът! Слава Россия!
  • 7 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марадона":

    Не такива промити мнения моля! Накратко целта на офшорката е не само спестяване на данъци, а и отклоняване на печалби. когато корпоративният данък ти е 10%, а данъкът върху дивидента 5% или резултантно 14,5% за да си изтеглиш парите от предприятието и те да бъдат твой законен доход, трябва да печелиш наистина много крупни суми за да може разходите за офшорка да са по-ниски от въпросните 14,5%, които дължиш в България, което означава че офшорки се ползват от ръководителите или още по-точно част от собствениците на предприятието, които са избрали тези ръководители за да не изплащат дивиденти на останалите акционери, които са се излъгали да финансират чрез покупка на акции въпросното предприятие или голямата кражба е там. Именно поради тази причина инвестициите в акции на подобни предприятия са провал за дребните инвеститори и акционери. затова и в БФБ няма капитализация т.е. достатъчно много участници, както "плачеше" Делен Добрев наскоро в едно предаване по телевизията. Влагането на пари в акции може да се окаже поради тези причини като КТБ, само че без държавните гаранции за купилите.