18 Септември, 2017 16:40 1 361 2

Новите изисквания за киберсигурност отварят работна ниша

  • киберсигурност-
  • работна ниша-
  • експертни кадри

Новите изисквания за киберсигурност и защита на личните данни, които Европейската комисия въвежда, ще доведат до критична нужда на бизнеса от подготвени специалисти. Това е една сфера, в която все още няма изградени практики и има много неизвестни, но търсенето на експертни кадри става все по-голямо. Затова и Висшето училище по застраховане и финанси и Фондация „Право и интернет“ откриха магистърската програма „Бизнес трансформация: киберсигурност и защита на лични данни“. Това обясни пред Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р. Даниела Колева, която преподава в новата специалност.

„Тази програма ще обучи студентите през какви бизнес трансформации трябва да премине една организация, за да е подготвена за новите изисквания на ЕК по отношение защита на личните данни и киберсигурност. Със сигурност ще има голям интерес към програмата, защото това са наболели теми и все още няма изградени практики“, категорична е доц. д-р Колева.

Тя определи съвместната програма на ВУЗФ и Фондация „Право и интернет“ като state of the art най-вече заради преподавателите в нея. „Успяхме да осигурим микс от преподаватели - практици, академици, бизнес консултантни. Георги Шарков – създателят на стратегията за кибергисурност, е един от тях“, каза още тя.

Студентите ще се обучават още от представители от Държавната агенция за електронно управление, както и от единствения професор по IT право в България Георги Димитров. В магистратурата ще преподават и специалисти, които ще обучат студентите колко всъщност струва една бизнес трансформация с насока киберсигурност, както и колко струва защитата на лични данни, защото по думите ѝ финансовите аспекти и анализи също са много важна част.

Продължителността на магистратурата е 2 семестъра за бакалаври, завършили специалност с икономическа насоченост, и 3 семестъра за такива с неикономическо висше образование. „За тях има приравнителен семестър. Той е с олекотена форма на обучение, така че да не затруднява магистрите, тъй като много от тях работят и търсят форма на специализация, която да могат да съвместят с професията си и да надградят уменията си“, обясни още доц. д-р. Колева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 312

    1 0 Отговор
    Пфф, и такова ли има? Очаквам всеки момент висшето училище по пръскане на лозята и дълбоката оран съвместно с фондацията -интернет и земеделие да обяви магистърска програма - рекултивацията на колорадския бръмбър - от вредител в помощник на земеделския производител.
    А цитирания доцент Колева е учила такава сбирка от измислени дисциплини, та чак да се чуди човек на такива адепти на съвременната наука. Въпреки, че е впечатлителен професионалния й опит по невро-лингвистично програмиране, както, както и, че е сертифициран мастър по коучинг и хипнотерапия.
    Боже, събери си вересиите!
  • 2 Гост

    0 1 Отговор
    Ха ха, студентите ще се обучават от професора от библиотекарския и от представителите на агенцията за ел. управление. Ще трябва да се пазим надалеч и от тия специалисти.