Last news in Fakti

19 Септември, 2017 15:35 1 859 1

Над 50 български фирми изнасят за Чехия

  • мариета захариева-
  • износ-
  • чехия-
  • експорт

Изнасяме основно мебели, храни, лекарства, изделия за електротехниката, радиатори за отопление, части и принадлежности за автомобили, парфюмерия и козметика

Повече от 50 български фирми осъществяват износ за Чешката Република, което представлява 75% от експорта ни. Това заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средите предприятия (ИАНМСП) при откриването на българо–чешки бизнес форум в София.

Българският бизнес изнася основно мебели, храни, лекарства, изделия за електротехниката, радиатори за отопление, части и принадлежности за автомобили, парфюмерия и козметика, информира изпълнителния директор на Агенцията. По думите ѝ през последните години се забелязва сериозен ръст в износа на мебели, който за миналата година надхвърля 33 млн. евро. „Страната ни разполага с многобройни малки и средни предприятия в дървообработващата и мебелна промишленост, които произвеждат качествени и бутикови изделия“, заяви Захариева. Тя посочи още, че ние сме сред най-големите и водещи производители в световен мащаб на есенция, на основата на популярното българско розово масло, както и на продукти от лавандула.

Родният бизнес търси партньори за износ на чешкия пазар на хранителни стоки, вина, биопродукти, изделия на химическата промишленост, електроника, електротехника, строителни материали, дрехи, обувки и др. По данни на ИАНМСП чешкия бизнес се интересува от рециклирането на строителни отпадъци, управлението и пречистването на водите, благоустройството на градовете, съвременният електротранспорт, балнеолечението и експлоатацията на минерални извори у нас, производството на канцеларски материали и офис-консумативи и др. У нас се внасят от Чехия вълнени изделия, машини, оптични четци, пластмасови изделия, медицински, хирургически и зъболекарски инструменти и апарати. Над 140 чешки компании работят с България и реализират своята продукция на нашия пазар, обяви още на форума Мариета Захариева.

Тя подчерта също, че Велико Търново е част от тестовата обиколка на второто поколение чешки електрически автобуси. Няколко модела в момента са на изпитания и в София. Внедряването на електрически автобуси и чистотата на въздуха в градовете ни е сред темите и приоритетите за българското правителство през 2018 година, информира Мариета Захариева.

„Днешното събитието дава възможност да повишим информираността на компаниите относно разнообразните възможности за бизнес, да подпомогнем осигуряването на нови пазарни позиции и осъществяването на контакти помежду им“, заяви още в приветствието си Захариева.

Бизнес форумът бе отрит от Емил Караниколов, министър на икономиката на България, както и от Иржи Хавличек, министър на индустрията и търговията на Чешката република.

Във него се включиха над 60 български и чешки фирми, като от тях близо 50 са родните компании. Те развиват дейност в областта на: машиностроенето, информационни и комуникационни технологии, електротехника, енергетика, дърво-преработвателна промишленост, охранителни и пожароизвестителни системи, научноизследователска и развойна дейност, застраховане, индустрия и иновации, транспорт, туризъм, търговия и производство на етерични масла и флорални води и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    2 1 Отговор
    При бай Тошо изнасяхме лютеница ,консерви и мебели а те внасяха Шкода,Икаруси....сега пак същото..пак изнасяме лютеница и консерви а те електрически автобуси