20 Септември, 2017 23:15 2 105 1

„Росатом“ ще строи най-високопланинския ядрен център

  • росатом-
  • боливия-
  • ядрен център-
  • енергетика

Площадката в Боливия се намира на 4 000 метра над морското равнище

„Росатом“ ще строи най-високопланинския ядрен център - 1

На 19 септември 2017 г. във Виена бе подписан договор между Агенцията по атомна енергия на Боливия и АО „Държавен специализиран институт по проектите“, част от „Росатом“, за изграждане на Център за ядрени изследвания и технологии в град Ел Алто, Боливия. Подписването се проведе в присъствието на генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и заместник-министъра на енергетиката на Боливия Луис Алберто Ечасу.

Центърът ще има реакторна установка на базата на изследователски водо-воден реактор с номинална мощност до 200 мегавата. „Росатом“ ще изгради и многоцелева експериментална гама-инсталация, циклотронен и радиофармакологичен комплекс, инженерни съоръжения и различни лаборатории. Инвестициите в проекта надхвърлят 300 милиона долара.

Въвеждането в експлоатация на първите обекти на центъра е планирано за 2019 г. Проектният срок на работа на центъра е 50 години. След изтичането му, реакторът може да бъде модернизиран за удължаване на срока на експлоатация.

Проектът за изграждане на центъра е уникален за световната ядрена индустрия. Избраната от Боливия площадка за разполагане на центъра се намира на 4 000 метра над морското равнище и е най-високата от всички площадки в света, на които са били построени атомни обекти.

„Предлагаме на Боливия не просто строителството на най-високопланинския ядрен научен център в света, ние предлагаме на нашите партньори най-високите технологии. Реализацията на този проект ще позволи на Боливия да стане регионален лидер в областта на ядрените изследвания, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Комплексното предложение на „Росатом“ предполага не само изграждане на самия център, но и подготовката на научен персонал и инженери, ядрена инфраструктура, поддръжка при експлоатацията и сервизно обслужване в продължение на целия срок на работа на центъра, както и научно сътрудничество.

Вече повече от 50 години изследователските реактори помагат за развитието на научните иновации и образованието в повече от 50 страни. Днес в света има 245 работещи изследователски реактори, при това 58 от тези съоръжения се експлоатират на територията на Русия. „Росатом“ е построил повече от 120 изследователски реактора в страната и зад граница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 0 Отговор
    А нашето Белене да то "духа" вятъра. 27 години не го построихме !!! Никога няма и не можем да настигаме развитите държави, защото ни държат на КАИШКА !!! Радвайте се на ДЕМОКРАЦИЯТА, докато другите вървят напред .