21 Септември, 2017 18:37 1 897 2

Заплатите на германските политици

  • заплата-
  • депутат-
  • германия-
  • българия
Заплатите на германските политици - 1
Снимка: АР/БТА

Заплатите на политиците винаги са будили интерес. Какви са те в германския Бундестаг? Преди да се посочат конкретните цифри, е важно да се упоменем, че законотворците на ФРГ не получават заплати, а „компенсации за положен труд” или „дажби”. Месечно те са в размер на 9542 EUR. Към въпросната сума се получава още едно фиксирано плащане за „текущи разходи” от 4318 EUR, като то не се облага с данъци. Средствата се ползват за наемане на жилище в близост до местоработата им – Бундестага или за да покрият пътните им разходи.

Срещу представяне на фактура германските депутати могат да си оборудват офис. Максималната сума, която им се отпуска за това на година е 12 000 EUR.

Актуализирането на „дажбите” на депутатите става веднъж в годината – през месец юли. То е съобразено с общото повишаване на заплатите в Германия.

В отделните германски провинции възнаграждението на депутатите, които са към отделните федерални провинции, е различно. В Хамбург то е 2641 EUR плюс 350 EUR за текущи разходи, а в Северен Рейн-Вестфалия – 9500 EUR, като не са предвидени пари за текущи разходи.

Най-високи са заплатите на най-високо лица в държавната йерархия на ФРГ. Това са президентът и канцлерът на Германия. Първият получава на месец 20 911 EUR, а вторият – 18 820 EUR. Месечните възнаграждения на министрите са 15 000 EUR.

Интересно е сравнението на възнаграждението на германските с български депутати. Последните получават 3099 лв. (1600 EUR) на месец. Към въпросната сума се прибавя и по 1% на година трудов стаж. По този начин народен представител с 20 години трудов стаж получава 3718 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vulpes

    16 0 Отговор
    Вие хубаво ги сравнявате геманските с нашите,но нсправете сравнение още на:
    -Колко депутати има в Германия на глава от населението,и колко в България.
    -Месечните доходи на народа.
    -Здравните осигуровки
    -Учулищата
    -Безплатната медицина (ако си плащаш здрв.осигуровки)
    -И прочие.....

    И нещо любопитно,което сте написали,че им дават допълнителни за транспортни разходи и квартири. В БГ живеят в държавни жилища и ползват автопарка на парламента! Германците,по прости ли са или са по бедни от нас,че не са си обзавели един автопарк с С-класи нспример???
  • 2 Тото

    0 0 Отговор
    Един български депутат с тези "мизерни" заплати няма да изкара и един месец...Да не е плащал за депутат за да живее в мизерия...