Last news in Fakti

28 Септември, 2017 10:30 1 511 16

БСК: Клас "прослужено време" е незаконен

  • бск-
  • прослужено време-
  • стаж

„Клас "прослужено време” е противоконституционен”, смята Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК).

„В конституцията пише, че заплатата се определя съгласно извършената работа – няма възраст, няма опит”, категоричен бе той пред бТВ.

В същото време Пламен Димитров от КНСБ контрира, че това не е вярно. „Законно и незаконно не определяме в студиото, добавките се определят със закон”, категоричен е той.

По думите му проблемът, че младите хора в България са дискриминирани на пазара на труда, е измислен. „Има системи за допълнително заплащане”, допълни още Димитров.

По думите му премахването на клас "прослужено време” ще доведе до дестабилизация на работната сила в България, защото работещите хора са на възраст от 40 нагоре.

„Трябва да премахнем тази неясна, неевропейска система и механизъм”, контрира Данев.

„За мен е странно може ли един министър да сменя една поръчка и да я дава на друг завод. Работа на политик ли е това?”, коментира Данев в студиото на „Тази сутрин” ситуацията с „Дунарит”.

„Или държавата, или ъндърграунда, искат да се намесят в разпределението на тези финансови потоци”, допълни още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В УСЛУГА НА КАПИТАЛИЗМА

    23 1 Отговор
    МОШЕННИК БЕЗ СТАРИЯ РАБОТНИК С ОПИТ МЛАДОКА КЕНЕФА НЕ МОЙ ДА НАМЕРИ В ЦЕХА ПЪК ЗА СПОСБНОСТИ И ЕРУДИЦИЯ НЯМА ДА ГОВОРИМ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Заслуги

    19 1 Отговор
    Алчните бизнесменчета искат още повече парички! Горките не им стигат.
    Навремето като завършил инженер като видях стартовите заплати в бранша от по 600 лв и се втрещих. Тогава поне се знаеше че като поработиш и ще бъде вдигната заплатата. Сега ако спечелят мошенниците бъдещото поколение ще знае че на заплатата на която започва, ще се и пенсионира. Супер мотивиращо, няма що.
  • 4 Работник

    21 1 Отговор
    Този Данев е един стар номенклатурен кадър. От типа само да получаваме ,без да даваме. Е.....ти Стопанската камара, е....ти и бизнеса, щом този охлюв го оглавява. Бизнесът ни "давал" работни места. Ха! Така поне каза в предаването Данев. Ами работете си сами ,бе! Няма работници ,няма да плащате. Значи,според думету на Санов, едно "дупе" на 20 год ще трябва да се стимулира повече, защото мислел по модерно, от някой който има 25-35 год стаж съответно опит!!! Ами тогава защо данов не се отегли и де си остави поста и бизнеса на някой модерно мислещ? А, г-н Данов! След като предлагате такива решения, като начало Вие дайте пример! И с тези сравнения ме убиват В Америка било така, в Белгия иначе и т.н Ама за социалната политика нищо не споменава. Според зависи, както му изнася. Ще ми визира икономики и бизнес за които Стопанската камара в частност г.н Данов, могат само да сънуват.
    Тук бизнес няма г-н Данов, няма и да има докато такива като Вас се изживават като бизнесмени-работодатели.Точно по тази причина младите хора с модерно мислене няма да останат да ви работят ами ще бягат навън, защото там има бизнес. И за това тук останаха работещи от 40 год нагоре и то една шепа, и ако не бъдат стимулирани финансово не виждам кой ще работи. Или Вие и тези като Вас са си опекли нещата с чужди пари и сега сития на гладния не вярва. Наистина ще взривите държавата с подобни изцепки. Според мен това се отнася до Националната сигурност и не знам защо някой не се самосезира.

    Коментиран от #8

  • 5 Реалист

    14 0 Отговор
    Вижте му физиономията на този !
    Ако има начин , и 1 лев няма да даде на работниците !
  • 6 Гост

    10 1 Отговор
    Това може да го измисли само човек с 0 години стаж по професия.
  • 7 Пипилот

    8 1 Отговор
    "заплатата се определя съгласно извършената работа" - да, де - предаването на опит е "извършена работа", при това - високо професионална! Та, ако не е за "прослужено време", трябва да е за предаване на опит.
  • 8 Патриот

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Работник":

    Подкрепям - бизнес дава работни места, но не е лошо да дава и заплати. Сравняваме България и Европа. Ама какви са заплатите там, а там основните продукти са по-евтини от България да не забравяме. ЧЕ и тока дори.
  • 9 Гост

    6 1 Отговор
    Келеш дай 2000 Евро и премахни всички други социални придобвки.
  • 10 Охххх

    6 1 Отговор
    Тя и синята зона е незаконна, цената на градския в София също, както и цената на винетките, ама нищо не се промени!

    Картел "няма", както и довен стандарт при храните ...

    Абе изобщо се чудя, под българско робство ли живея или разсъжденията ми нещо не са както трябва.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 яяяяяяя

    2 1 Отговор
    кукориго
  • 13 сталин

    4 1 Отговор
    г-н данев да отстъпи мястото си на 25 годишен
  • 14 Шляхтиц

    2 0 Отговор
    Божидар Данев е по образование електроинженер, син е на активен борец против фашизма и капитализма и до колкото зная никога не е работил в завод или фабрика. Прекарал е трудовият си стаж в институти, сметни палати,стопански камари. На възраст трябва да е около 75, 76 години. Целият си живот е преживял с привилигии и не разбирам защо не си гледа рахатлъка, а се появява все още в публичното простраство да дразни нормалните, работливи, вече не първа младост българи, които с неимоверни усилия едва свързват двата края.
  • 15 незнайко

    2 0 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: Трябва да премахнем тази неясна, неевропейска система и механизъм” ) Да я премахне и да направи заплатите ЕВРОПЕЙСКИ, никой няма да се оплаква !!! Популизма обаче е по голям.
  • 16 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Според българския бизнесмен, даже и заплатата е назаконна1 И за това не винаги я дава ! Но кара черен джип Чероки 4х4 .....и отпуската си / работникът му я има , я не/ кара на Бахамите или на Балеарските........