1 085 5

Столична община продава дела си в Общинска банка

Милена Богданова

Столична община продава дела си от 67% в Общинска банка срещу сумата от 45.65 млн. лв. Това става възможно след като общинският съвет е взел решение да се даде старт на конкурса. До 30 дни кандидатите имат възможност да купят тръжна документация за участие в наддаването. Това означава, че най-рано през декември Столичната агенция за приватизация ще разгледа подадените документи, а сделка по продажбата може да се подпише най-рано през януари 2018-а.

Да кандидатстват за покупка на дела на Столична община в Общинска банка ще бъдат допуснати стратегически и финансови инвеститори, които разполагат с кредитен рейтинг минимум ВВ- на скалата на S&P. Кандидатите също така трябва да могат да докажат опит и репутация в управлението на фондове, финансови активи или акционерни участия.

Документацията за участие в конкурса е 5000 лв., а депозитът за участие е левовата равностойност на 3 млн. EUR.

Към края на юни 2017 г. активите на Общинска банка са в размер малко над 1.5 млрд. лв. Така тя е 15-тата по големина банка от общо 27 у нас. Разполага с 92.1 млн. лв. собствен капитал. Печалбата за първото полугодие на текущата година е 1.3 млн. лв. банката не е популярна сред гражданите, решили да вземат кредит или да държат пари на депозит. Ценното при нея е финансирането на общините. Тук тя държи 42% от топ операции. Банката участва в съфинансирането на капиталови проекти, които се извършват по европейски програми.

Дял от 27% в Общинска банка, освен Столична община, има и Христо Ковачки, посредством няколко дружества.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Грую
  Отговор
  1 09:25  04.10.17
  Ще падне поредното голямо лапане.Нашият човек ще се отчете по йерархията и т. н. т. Нямат насита тези лаками дирници. И майките си ще шитнат за гювеч!
 • Мартин
  Отговор
  2 11:28  04.10.17
  След като Цветан Василев заграби КТБ вече никой не иска да стъпи на банковия пазар. А за това, че отмъкна няколко милиарди от своята пирамида, Василев дори не получи и наказание!

  Коментиран от #5

 • kukoto
  Отговор
  3 11:33  04.10.17
  Четвърти опит за летене! КОЙ ли е новият чорбаджия?
 • Фъстъчкова
  Отговор
  4 18:59  04.10.17
  Толкова зор беше Общината да си върне Общинска банка, сега пък я продава. Банда идиоти ...
 • финансист
  Отговор
  5 19:03  04.10.17

  До коментар #2 от "Мартин":

  Доколкото знам грабител е не само Цветан Василев. Грабителите взеха дяловете си и "духнаха" по света и у нас, за да ги харчат за себе си. Цветан Василев е единствения, който искаше да реализира парите в България и другите го нарочиха, за да си измият мутрите с него. В момента той строи в Сърбия (Белград), създава работни места и сърбите ни се подиграват.

Напиши коментар:


Публикувай