1 606 8

Бойната машина на Patria – изпитано и доказано в бой решение за България

Милена Богданова

Финландската компания Patria участва в заключителната международна конференция “Превъоръжаване и модернизация на сухопътните войски в България”, която се проведе във Военна академия „Г.С. Раковски” на 03-04.10 2017 г. с участието на представители на Министерство на отбраната, военни и журналисти. Patria направи силно предложение – концепция за местно производство на модерна бойна машина.

Бойната машина на Patria e най-добрият вариант за модернизацията на българската армия поради уникалните оперативни и тактически качества на машината, потенциалното индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, които компанията предлага.

Бойната машина на Patria не е прототип, а доказана в бой 8x8 машина. На нея се поверяват мисии в екстремни оперативни условия - от ледено студения Арктическия кръг до изключително високите температури в горещия климат на пустинята.

Това е бойна машина, проектирана по изискванията на финландските въоръжени сили, но може да бъде използвани и в мирно време. Лесното и бързо усвояване на действието и поддръжката на машината е основно изискване, поради краткото време, в което войниците служат в армията. Тези качества са доказани в бойни условия в Афганистан и Чад, където машината е използвана от клиенти на Patria.

Patria има голям опит в трансфер на технологии и местно производство. Компанията е реализирала успешно проекти за местно производство в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка. Patria предлага индустриално участие и местно производство в България, така че повече от 50% от инвестицията да остане в страната.

Развитието на местно производство ще донесе на България сигурност и независимост на доставките и поддръжката на машините. Наред с уникалната технология България ще получи нови работни места и нови експортни възможности.

През декември 2016г. и юни 2017г., Patria организира в България две практически демонстрации на бойната машина Patria AMV 8x8 по кормуване и стрелба. Първата демонстрация показа стрелба с руска оръжейна система с калибър 30 mm, а в демонстрацията през юни 2017г. машината беше оборудвана с 30 mm оръдие на НАТО. Демонстрира се възможността на платформата Patria AMV да използва различни оръжейни системи, съобразно изискванията на клиента.

Последната демонстрация показа и възможността на машината да плава, при това с висока балистична и минна защита - ниво 4. Бронираната модулна машина Patria има комбинация от амфибийни способности с високо ниво на защита и огнева мощ.

Избирайки Patria, отбранителната промишленост ще получи висок технологичен трансфер, възможност за местно производство и значителна директна инвестиция за модернизиране на производствената инфраструктура. Новите съоръжения за производство на модерни бойни машини за пехотата могат да бъдат ефективно използвани за екипировка с най-съвременно оборудване и ноу-хау на съществуващите руски машини, които са на въоръжение.

Всичко това ще доведе до стотици нови работни места - преки и косвени, в рамките на българските вериги за доставки. България ще може да изнася местни автомобили на трети пазари, като същевременно поддържа високите стандарти за качество на Патриа

Концепцията на Patria за местно производство е в синхрон с намеренията на българското правителство да включи местната индустрия в програмите за модернизация на Българските въоръжени сили.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СССР
  Отговор
  1 09:56  05.10.17
  НЕ СА ГО ИЗПРОБВАЛИ РУСНАЦИТЕ ТОВА МЕНТЕ!
 • Николов
  Отговор
  2 10:25  05.10.17
  Такива оружия ни трябват, а не бутафорните руски боклуци, които стават само за паради, дори и там засичат /имам личен опит в дърпането на закъсал танк на парад - 1972 год/...

  Коментиран от #7

 • 111
  Отговор
  3 10:43  05.10.17
  Някой правят оръжия с максимална ефективност... други ги правят "съобразно изискванията на клиента".
 • 4 10:56  05.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • mediator37
  Отговор
  5 13:03  05.10.17
  И на мен ми прави впечатление, че мине не мине известно време и по една хвалебствена статия за ПАТРИЯ. Някой е взел кинти, няма лошо. Но в крайна сметка военните имат последна дума, като сложат на масата изискванията си. Очевидните недостатъци на ПАТРИЯ са доста и са следните: -не е верижна машина, което означава, че проходимостта й е много по-малка в сравнение с една верижна например; - верижните също плуват, вкл. и много тежките и добре бронираните като Брадли М3; - слаба бронировка - ниво 4, означава, че издържа на 14,5 мм бронебоен куршум, но в момента дори БТР-те на чужди армии са въоръжени с 30мм оръдия, т.е. нивото й е на НАТО паниката от 60-те години, когато СССР въведе 14,5мм тежка картечница Владимиров- КПВ/Т/; - това не е бойна машина на пехотата, а бронетранспортьор, т.е. такси за доставка на пехотата до бойното поле; - съвременните БМП и БТР имат автономни системи за живучест до 3 денонощия автономни при химическа и ядрена война, напр. последните руски и германски имат дори вътрешен кенеф, което може да се стори странно за някой; - същия недостатък като руския Курганец- мечтата на гранатометчика- прекалено висок профил. Много мога да пиша, но не е оръжеен форум. ПАТРИЯ е един обикновен БТР, с предимства, че е отворена платформа и можеш да накачулиш по нея каквото си искаш.
 • 6 15:51  06.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Валери
  Отговор
  7 23:39  10.10.17

  До коментар #2 от "Николов":

  Браво ! Добър пример, от 1972 година.
 • ПОДКОПЕЙЧИК
  Отговор
  8 16:50  24.10.17
  ПЛАТЕНА СТАТИЯ - ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

Напиши коментар:


Публикувай