Last news in Fakti

28 Октомври, 2017 16:23 5 943 20

В Германия плащат, за да ползваш ток

  • ток-
  • цена-
  • потребители-
  • германия

Плащането на сметките за ток, особено през зимния сезон, е сериозен проблем за много потребители. При честото увеличаване на електроенергията е трудно човек са си представи, че електроразпределителните дружества плащат на своите абонати, за да ползват ток. Това обаче е реалност в Германия.

В неделя – 29 октомври, се очаква рекордно производство на електроенергия от вятърните централи във ФРГ. Ще се стигне до ситуация, в която предлагането ще надвиши търсенето и този факт ще доведе цената на суровината под нулата, посочват от Bloomberg. Повечето предлагане и по-малкото търсене няма да продължи няколко часа, както това се е случило последния път (преди Коледа на 2016 г.), а цял ден. Прогнозата е, че в неделната утрин производството ще надвиши 39 190 мегавата, или ще е равно на това, което генерират близо 40 ядрени реактора. Въпросният обем спокойно може да задоволи над половината търсене в Германия.

Пред производителите на ток съществуват два варианта, за да уравновесят търсене и предлагане. Единият е да изключат турбините за няколко часа. Другият – да платят на потребителите да го ползват.

Близо 10% от електричеството на Стария континент към днешна дата се произвежда от вятърни централи и се очаква делът им да продължи да нараства вследствие на поевтиняване на технологията. Цената на тока, произвеждан от вятърни турбини, се очаква да намалее със 71% през следващите 20 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    20 3 Отговор
    А немало безплатен обят в капитализма казват поговорките

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    20 2 Отговор
    Е тиквата да види какво става там
  • 3 гост

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Все пак да припомним , че става въпрос за ток от ВЕИ (дето бил много скъп) , щото друг безплатен няма да видите колкото и да чакате !
  • 4 гост

    16 2 Отговор
    И за да изпреваря някои , дето веднага ще кажат "ама това е само зимно време" , ами кога е отоплителния сезон , бе "многознайковци" ??

    Коментиран от #5

  • 5 САП

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Еий аман от пишман специалисти дето злобеят без да разбират.

    1-погледнете кой ден от седмицата е "неделя" това не случайно тогава по-голямата част от промишленоста не работи. Традиционно събота и неделя са дни с ниска консумация.

    2-Погледнето времето (вятърните централи имат нужда от времето).

    3-Дали е скъп тока от ВЕИ определено е скъп.

    4-Това е основния проблем, че продават ток не когато ти трябва, а когато могат.

    Не случайно искат да плащат на абонатите да ползват ел. енергия. Целта е балансиране на системата, трябва да произвеждаш толкова колкото консумираш. Когато се произвежда повече отколкото се консумира в даден момент генераторите почват да влизат един срещу друг в противо-фаза и по малките буквално се палят.

    При силни ветрове вятърните централи не могат да се спрът или да се оставят без да произвеждат ел. енергия. Генерацията действа като спирачка на перката ако я няма стигат се много високи оборти и се разрушават перките. имат спирачки но веднъж задействани доколкото знам не много лесно да разблокираш.

    Коментиран от #6

  • 6 САП

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "САП":

    ТЕЦ, АЕЦ и другите топлоелектрически централи имат минимални мощности под които не могат да паднат. Ако изключат им трябват дни да тръгнат, а ВЕИ ще спрат да подават ел. енергия много преди това. При недостатъчно енергия също настъпва разпад на системата.

    Затова все още ВЕИ не могат без конвенционалните централи.

    Докато не се намери ефективен метод за складиране на ел. енергията на ВЕИ ще им бъде невъзможно да заместя конвенционалните централи напълно.

    Единствения метод в България за мащабно съхранение на ел. енергия е ПАВЕЦ Чеира, но ползването му оскъпява сигурно с 50% енергията заради загуби

    Коментиран от #18

  • 7 Шляхтиц

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Обяд се пише с Д: ОБЯД.
  • 8 гнида

    14 1 Отговор
    Що не ни пратят , като е безплатен , тъкмо ще намалим капацитета на тецовете дето ривът , че мърсят , тъкмо ще е без пари .....Нали сме с еднакви евроатлантически ценности ?
  • 9 Хахаха

    9 12 Отговор
    Докато путинисчетата тук и другаде се смееха на германците, че махнали ядрените централи, те сега вече покриват половината си потребление с алтернативни източници.
  • 10 Свободен

    5 1 Отговор
    Браво на германците, сравнете го със северна корея където има режим на тока.
  • 11 гост

    1 1 Отговор
    това в САЩ го има от много години, не във всички Щати обаче
  • 12 ПРОСТАK ХИХOFF

    4 0 Отговор
    ААААА.....ХЪММ.....ДА. ММММ....ТАКОВА САМО ДА ДОБАВЯ УВАЖАЕМИ ДРАГИ ДРУГАРКИ И ДРУГ... ЪЪЪ ... ПАРДОН, УВАЖАЕМИ И ДРАГИ ЗРИТЕЛИ. В ДАЛЕЧНАТА И ОЩЕ НЕЗНАМ КАКВА СИ ДЪРЖАВА ЧИЛИ ЕЛЕНЕРГИЯТА ЗА БИТА, ЗА ДОМАКИНСТВАТА Е Б Е З П Л А Т Н А. ЕТО ВИ ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ
  • 13 некойси

    2 0 Отговор
    Разбира се всичко това може да се случи в една добре подредена страна, а не в планетата на маймуните.
  • 14 Иван

    1 1 Отговор
    От нищо нещо,това е тази новина.Аз живея в Германия и плащам ток около 100 евро на месец или 25 цента на KW.

    Коментиран от #19

  • 15 гост

    2 0 Отговор
    В Германия плащат от 50 до 70ст на квч без да се оплакват, за да прокарват новаторските смарт системи, зелена енергивия и субсидиране. Хайде представете си сега, че нашите решат да вдигнат тока от 20ст на 30ст, за да финансират подобни технологични решения? У нас най-лесното е да си смениш осветлението с лед такова и вместо с радиатор 2.5кв да инвестираш в климатик с консумация от 0.7кв или качествена изолация на помещенията. На пук на привидната бедност у нас, повечето хора блъскат пари в краткосрочни разходи, без да мислят в дългосрочен план. Псуването е лесно, другото е трудно.

    Коментиран от #20

  • 16 onq s konq

    1 0 Отговор
    Накой да е чул германец да краде ток?А германец да има хабер кво става в БГ?На морето се случи да съм на маса с добруджански турци работещи в Германия и ги питах дали там се краде ток,вода и ТВ-сигнал.Отговорът бе че когато се наеме квартира там,всички тия неща ти ги шляпат като глобална сума към наема и така всякакви "похождения" в тая насока се обезсмислят.

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    И там ги има, но са рядкост. Там те таксуват и за онлайн телевизията. Но всичко е уредено, нито си обвързан с едно ЕРП, като не ти харесва се преместваш към друго, което например купува само зелена енергия. Нямаш право да си сложиш климатик където поискаш, а само на определни места като балкона например, нямаш право да си сложиш каквито искаш кепенци или щори, защото си има определена визия сградата. Плащаш си по 30евро месечно такса вход и си имаш служебен домоуправител, ремонти, саниране и проблеми се решават от него. Лесно и удобно, само че у нас малцина са тези, които дават и по 5-10лв, и то ако има асаньор.
  • 18 ТЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "САП":

    Напротив ТЕЦ е съставен от много котли с определен капацитет МВ който може да се намаля до определено ниво, също всеки котел може да се спира а пускането му отнема около час. Има си горелки и запалването не става на въглища а на газ.
    За АЕЦ не знам предполагам е по трудно.
  • 19 ТЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Ванко как плащаш цена за мощност бе брат, е па такова животно няма????

    Да не би да си пропуснал часът в цялата сметка?
  • 20 ТЕЦ

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    ХаХа гост ти уби всичко детско в мен.
    По официални данни на тесла 35 kWh/100 miles. Ако вземем средната стойност за кВч за Германия според твоите данни 60 ст. То след изчисления се получават 35kWh*0.6ст./1.6= 13.125 лева за 100 км!!!!!!
    Вземаме един Мерцедес E 200d пак според официални данни смесено 3.9-4.3 л./100 км. Вземаме максимума 4.3 *€ 1,169*2= 10 лева????? А честито и това заедно с акциза.
    Хайде пак разправяй как Теслата спестявала.