966 0

Къде отиват парите на спечелилите Нобелова награда по икономика

Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Спечелилите Нобелова награда получават в допълнение и не малка сума пари. За какво обаче ги харчат? Интересно е да се види именно спечелилите Нобелова награда по икономика какво правят с тях. Практиката показва, че при някои парите буквално „изтичат през пръстите им”, а други ги инвестират в далеч по-смислени неща, като например да реновират жилището си. Това как именно тези хора харчат парите показва не само техните възгледи, но и какво е отношението им към парите.

Кристофър Писаридес

„Влязох в банката, и както казва един стар мой професор, парите просто се изпариха”, каза през 2010 г. носителят на Нобелова награда по икономика Писаридес. Той е изучавал пазара на труда в Лондонското училище по икономика и е разделил своята премия с още двама специалисти в неговата сфера. Писаридес е внесъл на депозит почти 330 000 USD. Част от парите е похарчил за дрехи и пътешествия на цялото семейство.

Робърт Шилер

Носителят на Нобелова награда за 2013 г., който е сред създателите на S&P CoreLogic Case-Shiller Home Prices Index, признава, че е похарчил сумата от 400 000 USD. „Голяма част от парите отидоха за мои роднините и приятели, които поканих да дойдат с мен в Стокхолм при получаване на наградата. Те бяха над 16 души и ние със съпругата ми обещахме да поемем техните разноски за това пътешествие. За 4 години дадохме и част от парите за благотворителност”.

Юджин Фама

Той е получил премия заедно със Шилер. Дал е парите на своя работодател, а именно на Училището по бизнес в Чикаго. „Не бих могъл да получа премия без помощта на моите невероятни колеги, с които работя много години”, казва той.

Робърт Енгъл

За него е било много лесно да реши какво да направи с паричната част от наградата, която е получил през 2003 г. Той и съпругата му са направили първоначалната вноска за къщата, за която са мечтали.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай