13 Октомври, 2017 10:37 2 024 4

Държавите с най-висока инфлация в света

  • инфлация-
  • държави-
  • класация
Държавите с най-висока инфлация в света - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка година Световният икономически форум публикува доклад за това коя държава колко е конкурентоспособна. За всяка страна факторите са различни, за да има по-висока степен на обективност. Един от тях обаче е общ за всички страни и това е нивото на инфлация. По последни данни най-високи са нивата в бившите съветски републики и Африка. Първото място обаче е за Венецуела – 254.9%. Причината е сриването на местната икономика след рязкото поевтиняване на петрола. Разликата между първия и втория в класацията е в пъти. „Сребърният медал” е за Демократична република Конго с инфлация от 22.4%. Третата позиция е за Малави – 21.7%. В ТОП 10 влизат още Гана, Нигерия, Казахстан и Украйна.

ТОП 10 на държавите с най-висок процент на инфлация

държава инфлация %
1 Beнeцyeлa 254,9%
2 Дeмoĸpaтичнa peпyблиĸa Koнгo 22,4%
3 Maлaви 21,7%
4 Moзaмбиĸ 19,2%
5 Зaмбия 17,9%
6 Гaнa 17,5%
7 Hигepия 15,7%
8 Kaзaxcтaн 14,6%
9 Уĸpaйнa 13,9%
10 Xaити 13,4%


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 321

    3 0 Отговор
    Като ги гледам все са някакви демокрации - начело с Демократична република Конго.
  • 2 Патриот

    2 0 Отговор
    Хубаво би било да им видими и доходите спрямо нашите.
    защо толкова рядко се пишат статии за доходи?
    Да вими Зимбабве, Конго, Остров на слоновата кост.
    За
  • 3 Гаргамел

    4 3 Отговор
    Защо я няма в списъка Костова България........

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гаргамел":

    Зашото точно периода "Костов" е причина да не сме изцяло отписани от Европа. Зашото точно благодарение на Костовите реформи България беше в икономически ръст и разцвет ОСЕМ ГОДИНИ след него...но благодарение на него. Зашото той успя да продаде фалирали предприятия с огромни дългове и спаси неизплатените заплати на там работещите. Зашото КОСТОВ извади ДВА пъти България от фалит след комунистически правителства.
    Дескридитираха го тези, които им е изгодно сегашното статукво....
    И никой не го подкрепи....
    ...той вдигна ръце от "некачественият" материал и тегли майната на битката с вятърни мелници - в същия ден направих същото - отказах се от надеждите и мечтите за България... емигрирах!