1 896 6

НСИ: Масово поскъпване на стоки и услуги през септември

Венцислав Михайлов

През септември НСИ отчете поскъпване на редица стоки и услуги. По-високи цени има при храните, цигарите, облеклото и обувките, както и на енергията.

През септември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличиха на месечна база с 1,2%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия нараснаха слабо с 0,1 на сто.

Най-голяма тежест има увеличението на цените при част от месните продукти, млякото, млечните продукти и сезонните зеленчуци.

В месеца, когато започна учебната година, разходите, свързани с образованието, са нараснали с 1,5%. Плащанията около висшето образование са още по-високи.

Дори цветарството, което рядко дава отражение върху инфлацията, този път е посочено в националната статистика. Цените на цветята са се увеличили с 2,4 на сто.

Цените на облекло и обувки също отбелязаха растеж, макар и слаб, от 0,1%, а тези на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – от 0,7 на сто.

Цените в здравеопазването и в сферата на съобщенията остават на равнището от август, докато тези на транспорта бележат повишение с 1,0%, показват данните на НСИ.

През септември инфлацията в България се повиши слабо спрямо август, докато на годишна база се ускори до 4-месечен връх, съобщи НСИ. Въпреки това растежът продължава да отстъпва от близо 4-годишния връх, достигнат през април.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през септември с 0,2% спрямо август, когато се повиши с 0,1%, като това представлява трето поредно нарастване на месечната инфлация.

На годишна база инфлацията се ускори рязко до 2,1% (спрямо септември 2016 година) от 1,4% през август . Въпреки че това представлява второ поредно подобряване на растежа на потребителските цени, инфлацията все още остава далеч под нейния връх от 2,6%, достигнат през април (най-солиден растеж от юни 2013 година).

Инфлацията от началото на годината (септември 2017 година спрямо декември 2016 година) нарасна с 1,3%, докато средногодишната инфлация за периода октомври 2016-а – септември 2017 година спрямо периода октомври 2015-а – септември 2016 година се повиши също с 1,3 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) обаче се понижи през септември с 0,2% на месечна база, като НСИ отбеляза, че основна причина за това е намаляването на цените в групите "Развлечения и култура" и в "Ресторанти и хотели".

На годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се ускори до 1,3% от 0,7% през август.

Данните на НСИ са пореден знак, че през настоящата година българската икономика ще успее да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше от август 2013 година насам.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ХХХ
  Отговор
  1 15:01  13.10.17
  Заплатите, заплатите кога, мама ви проста?! Аз поскъпването на стоки и услуги го усетих стабилно. Вероятно и всеки друг. Махам се от тази обречена страна, няма бъдеще тук! Само циганите живеят добре. Българите сме роби в родината си. Плача.
 • georgi
  Отговор
  2 15:02  13.10.17
  Дела и документи
 • Русенец
  Отговор
  3 15:29  13.10.17
  В държава без собствено производство, която взема 18млрд. заем и ги харчи за вдигане на заплатите в държавната сфера е нормално всичко да започне да поскъпва ! Това се нарича ИНФЛАЦИЯ, която преживяхме през 90-те години. Сега с нея ще ударят спестяванията на народа, а живеещите на кредит ще си отдъхнат. Даже Менда Стоянова се хвали, че догодина ще има 2,5млрд. повече за харчене, така че инфлацията ще е поне 5% ! Бойко през 2009г. дойде на власт със затягане на коланите и Дефлация, а сега ще си отиде с Виденова Инфлация !
 • Аааа
  Отговор
  4 17:47  13.10.17
  И ко прайм ся ?
 • На баба ти хвърчилото
  Отговор
  5 23:18  13.10.17
  И аз усетих поскъпването. И какво от това? Доходите обаче не ги усещам - не мърдат!
 • gost
  Отговор
  6 11:00  14.10.17
  Инфлацията е доста по-висока цифра ама явно и в статистиката вече работят хора със слаби познания по математика.

Напиши коментар:


Публикувай