21 Октомври, 2017 20:31 1 380 5

Теменужка Петкова: Оборудването на АЕЦ "Белене" се съхранява правилно

  • теменужка петкова-
  • оборудване-
  • аец-
  • белене

Енергийният министър Теменужка Петкова направи на място проверка на доставеното от Русия оборудване за проекта за атомна централа в Белене и увери, че то се съхранява правилно.

"Към момента половината оборудване за проекта АЕЦ "Белене" е доставено и то се съхранява при спазване на всички изисквания на руските производители", каза Петкова, цитирана от пресцентъра на ведомството си. При обиколката на площадката за съхранение на оборудването тя беше придружавана от изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов и на Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев.

Повод за проверката беше изявление на бившия енергиен министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров през седмицата, според което доставеното оборудване е оставено под открито небе и това може да доведе до сериозни щети.

Шефът на НЕК отрече и обясни, че шумът около доставените части се вдигнал заради скъсани омаслени хартии на две шахти. Пред Би Ти Ви той обясни, че фините части са в сандъци и на закрито, а по разпореждане на премиера Бойко Борисов, оборудването, което се съхранява навън, е покрито с найлони. Днес, в интервю за същата телевизия, Овчаров определи като абсурдни тези твърдения.

Провокираната от размяната на реплики проверка на министър Теменужка Петкова е установила, че се спазват всички разпоредби, съгласно техническите паспорти на елементите от оборудването. "Всяка част е

разположена точно там, където са преценили производителите. Лично министър- председателят Бойко Борисов се ангажира с казуса по съхранение на оборудването", каза министър Петкова.

Според споразумението между НЕК и руската "Атомстройекспорт" останалата част от оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене" да бъде доставено в България до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    5 2 Отговор
    Правилно отвънка на дъжда ? И това е правилно
  • 2 Чурулик чурулик

    4 3 Отговор
    Тва оборудване ше виси 50 години на полето поне 50 години дорде евентуално се реализира аеца и после ако гръмне нещо ще се опищи света че всичко е руско и затова е гръмнало и енергията от атома е нещо много опасно
  • 3 Пазарен Либерализатор

    6 1 Отговор
    Вече АЕЦ-2 натрупа толкова милиарди финансова тежест, че дори да се реализира проекта за сроковете на експлоатация няма да се изплати.
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    "а по разпореждане на премиера Бойко Борисов, оборудването, което се съхранява навън, е покрито с найлони"

    Какво велико разпореждане, да се покрие оборудването с ... найлони!

    Коментиран от #5

  • 5 за матриала

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Стратегически важно разпореждане!!!