591 7

Износът през 2016 г. е на стойност 47,186 млдр. лева

Данните показват положителните тенденции

Светослава Ингилизова

По данни на НСИ през 2016 г. предприятията в България са изнесли стоки на стойност 47.186 млдр. лв, като за периода януари-август 2017 г. експортът се е увеличил с 12.9% на годишна база. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на петите годишни награди „Експортьор на годината“, които преминаха под патронажа на Министерството на икономиката.

По думите му данните показват положителните тенденции, в които се движи българската икономика, подчертавайки важната роля на експортния сектор, на чиято база през последните години стъпва икономическия растеж на България.

Зам.-министър Борисов допълни, че Министерство на икономиката ще продължи ускорената си политика в подкрепа на експорта. Той поясни, че това може да стане чрез Българска банка за развитие (ББР), плана Юнкер, където 300 млн. лв. финансов ресурс ще бъде мобилизиран в банките, както и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която стартира нов застрахователен продукт за насърчаване износа на новосъздадените фирми и малките и средните предприятия с експортна насоченост.

По време на официалната церемония заместник-министър Борисов връчи трите големи награди в категориите: за най-големи приходи от експорт през 2016 г., за най-динамично развиваща се компания и за завоюване на нови пазари. Отличена с приза за най-големи приходи от експорт през 2016 г. бе фирма „Куминяно Фурт“ ООД – гр. Пловдив. За най-динамично развиваща се експортна компания бе избрана „АТС Стоун ООД“, а фирмата, завоювала най-много нови пазари бе „Айгер Инженеринг“ ООД.

Всички фирми благодариха на Министерството на икономиката за своевременната подкрепа и оказаното съдействие в процеса на тяхната работа.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 15:43  03.11.17
  Така написано аз го чета 47 трилиона а не милиарда ..... ама вие сте по учени сигурно сте прави.

  Коментиран от #3

 • Ниолай
  Отговор
  2 22:28  03.11.17
  А за колко е ВНОСЪТ И ТОГАВА ОПРЕДЕЛЯМЕ търговското ни изгода !!
 • Монго
  Отговор
  3 08:11  04.11.17

  До коментар #1 от "гост":

  По скоро съкращението е нескопосано-МЛДР, трябва да е млрд.
 • Шукарийе
  Отговор
  4 10:16  04.11.17
  Ного амфет,ного нешта са изнесли...брава на хубусниците!
 • Патриот
  Отговор
  5 18:38  05.11.17
  Пак ни омайват със сладки приказки докато страната зи икономически затъва, дълговете ни се увеличават.
 • Antimediator
  Отговор
  6 18:07  07.11.17
  Всички Матросовци на амбазурата ! Давайте да плюем по България , нали такава е заръката от Москва !
 • стоян георгиев
  Отговор
  7 01:23  08.11.17
  тази година икономиката ни отново ще бележи сериозен ръст.тва ще се отрази върху възнагражденията и заетостта сериозно.адаптацията на българите като работници на западните пазари също е в прогрес,което води до по-високи възнаграждения на нашите граждани в ес.очаква се заплатите в българия да вървят рязко нагоре както е в последните години и да има недостиг на работници .

Напиши коментар:


Публикувай