3 Ноември, 2017 22:22 1 712 0

Във Велинград хотелиери и земеделци се обединиха

  • велинград-
  • хотелиери-
  • земеделци
Във Велинград хотелиери и земеделци се обединиха - 1

По инициатива на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград беше проведена работна среща между кметове на кметства от общината. На срещата присъстваха и кметът на Община Ракитово Костадин Холянов и заместник-кметът на община Батак инж. Георги Харизанов.

Основната цел на срещата бе да се намери механизъм и законова форма за стимулиране на интегрираното развитие на туризма със селското стопанство. Пред присъстващите к-р Коев заяви, че сред приоритетите в неговото управление попада и подпомагане на производителите.

„Тази среща бе планувана от много време и се радвам, че все пак стигнахме до нейното провеждане. Аз знам, че продукцията, която се произвежда в нашия край е екологично чиста и предпочитана за мнозина, но съм наясно и с това, че законово на този етап тя трудно намира място в нашите хотели. Не защото хотелиерите не искат да я предложат на своите гости, а защото има законови спънки това да се случи. Затова и инициирам тази среща, за да може да намерим начина това да се случи. Да намерим начина да покажем на повече хора Велинград не само като туристическа, но и като екологично чиста дестинация“, заяви д-р Коев.

Представителите на туристическия бранш също декларираха своето желание да изкупуват качествена и екологично чиста продукция. Дори бе предложено да се намери правната форма за организирането на базар на продукти произведени в Западни Родопи. Място, на което всеки ценител на добрата и качествена храна да може да закупи от нея. По този начин реално да бъдат подпомогнати и производителите, които в момента са принудени да продават своята продукция на големи фирми и на много занижени цени.

В рамките на работната среща всички присъстващи се обединиха и около тезата, че кметовете на кметства от своя страна трябва да стимулират и насърчат производителите да регистрират продукцията си, за да си осигурят допълнителни приходи, които да укрепят икономическото развитие на селата на територията на трите общини.

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев сподели, че има възможности да се кандидатства за финансиране по Европейски програми. Той подкрепя идеята, защото тя ще допринесе за развитието на туристическа дестинация Велинград не само като спа и балнеолечебен туризъм, но и като възможности за развитие на екологично чисто земеделие и животновъдство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА