1 292 5

Българското месо е пълно с антибиотици

Основният извод от доклада е, че като цяло използването на антибиотици във фермите в Европа е намаляло

Венцислав Михайлов

Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай". Това показва седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас.

Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада. Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества. Това, че ядем месо, натъпкано с антибиотици, е още по-смущаващо на фона на честите скандали по темата храни - яйцата с фипронил, "кравето" масло, пълно с вода и неживотински мазнини, имитациите на сирене, направени с палмово масло и т.н.

В България най-голяма е употребата на тетрациклини, показват данните от доклада. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин. Основният извод от доклада е, че като цяло използването на антибиотици във фермите в Европа е намаляло. Но това не важи за всички държави и както вече стана дума, нашата е сред изключенията. Относително добре е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322).

Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава. "За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада, цитирани от Сега. Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции.

Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители". Антибиотиците в месото съвсем не са единственият проблем с храните у нас. При последния си, най-нов тест на маслото от "Активни потребители" засякоха забранен противогъбичен препарат, който умишлено се влагал в част от продуктите, за да са по-дълготрайни.

Тогава анализът показа, че само две от 10 марки масло отговарят на изискванията. От държавната Агенция за безопасност на храните, която е на бюджетна издръжка, до момента нямат публикуван толкова подробен анализ или съпоставка на влаганите в храните непозволени съставки и медикаменти.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • RRR
  Отговор
  1 11:40  06.11.17
  Къде са сега веган хейтърите?

  Коментиран от #2

 • Наш от село
  Отговор
  2 11:48  06.11.17

  До коментар #1 от "RRR":

  Тука сми бе: Пържолата я искам кръв да капи+
 • Джак
  Отговор
  3 14:35  06.11.17
  И какво следва сега да разбираме ние, простосмъртните потребители които и хабер си нямаме от качествено месо : Купувайте вносната сертифицирана продукция? Това ли следва да разбираме? Ами няма как да стане. Гадове. Има антибиотици и ще има, щото ако на производителя му загине животинката той остава гладен. Не е от ония мазните кръгове при които се наливат фондовете.
 • рибарче
  Отговор
  4 17:46  06.11.17
  Аз пък си ловя винаги прясна рибка от морето - я сафридче ,я попче я цацка и после с пържени картофки и биричка . Месо от магазините и пари да ми давате няма да си купя .
 • Патриот
  Отговор
  5 17:49  06.11.17
  Значи месото е лековито. А и вносното не се знае кое десетилетие изобщо е било прясно. Съмняваме изобщо клано животно след 2000 година да е влизало в България. Всичко е от 90-те. Това що никой не го пише.

Напиши коментар:


Публикувай