9 Ноември, 2017 18:16 15 717 31

Обрат на съдбата за еврото заради България

  • евро-
  • еврозона-
  • българия-
  • пари-
  • ес-
  • европейска комисия-
  • юнкер-
  • членство

Готова ли е България за еврозоната?

Обрат на съдбата в еврозоната е това, че разговорите в Брюксел се насочват към разширяване на членството в клуба на единната валута. Това пише вестник „Файненшъл таймс“ по повод общото заседание на Европейската комисия и българското правителство в белгийската столица.

Изданието отбелязва, че Европейската комисия, която е преживяла няколко заплахи от излизане на Гърция от еврозоната и се е измъкнала от капана на ниския растеж, иска да приеме евро аутсайдерите.

България е основната кандидатка да стане 20-ата членка на еврозоната, се посочва в статията. Вестникът припомня изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в подкрепа на потенциалната най-нова членка при срещата му с българския премиер Бойко Борисов: „Трябва да кажа направо, че България е готова.

Източници в Брюксел изразяват увереност, че България може да успее и да покаже, че европроектът наистина се е завърнал. На теория страната до голяма степен отговаря на изискванията. Според скептиците обаче членството в еврозоната би следвало да е нещо повече от упражнение по изпълнение на бюрократични административни изисквания в икономически план.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    48 33 Отговор
    Ами ние така или иначе де факто ползваме евро валутата заради борда. Ако и формално влезем в Еврозоната, няма да се промени много, единствено вече няма да има нужда да превалутираме пари от левове в евро и обратно и да плащаме такси за това.

    Коментиран от #2, #24

  • 2 Гошо

    40 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    По отношение на това, че покриваме критериите - да, покриваме ги, за разлика от свръхзадлъжнелите западноевропейски държави. Ще ядат дедовия заради безотговорната си фискална политика, но по-лошото е, че и ние и други по-финансово дисциплинирани икономики ще го отнесем покрай тях.

    Коментиран от #6

  • 3 Ичко Лозев

    62 12 Отговор
    А с какво бай Наум от Долно Нанагорнище ще усети, че Наш'та Мила Родина е влязла в евро зоната? Пенсийката на на бай ви Наум от 300 лева ще станели 300€?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 куку руку ку

    30 14 Отговор

    До коментар #3 от "Ичко Лозев":

    "А с какво бай Наум от Долно Нанагорнище ще усети, че Наш'та Мила Родина е влязла в евро зоната?"
    По това, че дименсийката след цената на стоките и услугите ще се смени от лв. на €, без да се променя цифрата, а пенсийката на бая Наум ще бъде коригирана на 150 €.
    Както вече стана в други държави. За Германия съм сигурен.
    Вече се случвало и в България с цената на електрониката.
    От доларЕ се смени в еврО, без промяна на цифрата, когиш доларО се сринА спрямо евротО преди 12-15 години.

    Коментиран от #11

  • 5 Ikonomist

    46 13 Отговор

    До коментар #3 от "Ичко Лозев":

    Бай наум да си гледа работата. Той е на доизживяване. По- гокемия проблем е как работещите, които реално изнасят цялата държава, барабар с въпросния пенсионер на плещите си, ще го усетят.

    Влизането в еврозоната ще роди инфлация на всички стоки и услуги, с изключение на работната ръка. Средната заплата в София от 1200 лева ще стане 650 евро... Наемите са си е евро, така или иначе, обаче хляба понеже не върви да бъде 0,50 евро цента ще си го направят от левче не 1 евро, Фандъкова селска кметица от 1,60лв. ще направи билетче на 1 евро, паркиране от 2 лева ще стане 2 евро и т.н.
  • 6 ЗАДЛЪЖНЯЛ

    82 10 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Ох,как искам да живея в свръхзадлъжняла държава със заплата от 3000 евро и да дойда в дисциплинираната България да се напивам по курортите ,да таковам евтини девочки ,да се тъпча на тумбак и да ритам камериерки срещу половин задлъжняла заплата.Що за идиот може да си помисли ,че никаквата икономика на България,с население колкото на голям западен град може да влияе на еврото.Ние сме 99 дупка на европейския кавал.И с нас и без нас все тая.

    Коментиран от #7

  • 7 Гошо

    22 17 Отговор

    До коментар #6 от "ЗАДЛЪЖНЯЛ":

    Прочете ли изобщо какво написах? Не България влияе на ЕЗ, а ЕЗ ще срути България, когато се сринат западните икономики. Първо, средната заплата в Германия, сравнена с цените, е еквивалентна на 2000 лева заплата в България - това са две средни заплати в София. Второ, когато започнат да падат икономиките им като домино заради задълженията и започнат да режат пенсии и помощи, бизнеси да фалират и безработицата скочи значително, друга песен ще пееш. Само гледай.

    Коментиран от #9

  • 8 Гого

    23 8 Отговор
    Мечтите на селянина от Банкя които няма да се сбъднат да влезнем в Шенген!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гошо

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "Олигарха":

    Бил съм в почти всички западноевропейски държави, както и в много други държави по света, и знам как стоят нещата. Осланям се на това, което съм видял, но предимно информацията ми идва от статистиката и науката. Но щом предпочиташ да си пишеш измислици и да си вярваш в тях, давай. Все пак повечето българи разбират от всичко.
  • 11 333

    37 11 Отговор

    До коментар #4 от "куку руку ку":

    Стига с тая параноя, бе! Как ще ти стане пилешкото 6 евро, като в Австрия е 3? Ще си купя 20 тира и ще карам стоки от Австрия, ей къде е. И стига с тия вицове какво станало в еврозоната при въвеждане на еврото. Виж какво стана в Латвия и Литва. Ако си бяхме гледали работата, досега да бяхме като Латвия и Литва, вместо като Албания.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 форте

    21 15 Отговор
    Ние сме в Борд и сме фиксирани за еврото от близо 20 години.
    Такаче сме си вързани за еврото и приемането на еврото няма да има негативно,а само положително влияние..
  • 14 Вава ви.2822

    12 11 Отговор
    Тъпо,без научни доказателства и обосновки-също като едноличните решения на Боко Тъпото от Банкя!
  • 15 Олигарха

    41 8 Отговор
    Какви бордове ви гонят, какви глупости говорите?
    Това е България не е нито Литва, нито Латвия, нито Сърбия, нито Чехия! Това е България! Страната на спекулата, тарикатлъка, лъжата, измамата и липсата на контрол и разум. Тука както сме вързани с еврото така тия 5 стотинки разлика между 1 евро и 2 лв ще изчезнат първо т.е. считайте, че директно цените се закръглят към по-горното т.е. ей така от нищото ще се получи едно леко увеличение на и без това изтънелия джоб на хората. Най-голямо ще е закръглянето при малките цени дето са в стотинки и при горивата. Ще се получи така, че само за един ден дефакто ще ни се намалят заплатите с Х лева. А реална полза от това нещо няма да има понеже повечето хора по малките градове и села, няма да ги интересува дали плащат в Евро или в Лева ама ще ги интересува ако крайния резултат е 50 лв по-малка покупателна способност на месец.
  • 16 КЖЖ

    3 1 Отговор
    ВЪЙ!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Крадец

    6 9 Отговор
    Като гледам,всяка африканска държава е готова да влезе в еврозоната,но не и България!Това е някакъв абсурд!
  • 19 Си782

    8 8 Отговор
    Не искаме евро не не така си е добре
  • 20 Референдум

    9 8 Отговор
    Щото на Гърция им е екстраОт 10 годни слушаме...100€ пенсия с Европейски стандарт?Редица страни отказаха еврозоната. Референдум?
  • 21 Патриот

    16 10 Отговор
    От Европа нещо хубаво да сме видели? Не. Щом ще ни приемат това значи, че там ще става нещо страшно, а ние влизаме за да поемем част от удара по западните икономики.
    Когато те се развиват ние затъваме, когато затъват и те - тогава и ние сме с тях.
    Европа е един от най-големите ни врагоре(макар и не военен).
  • 22 Vasik Atanasova

    8 6 Отговор
    то да влезе това евро в България пък тогава да видите какви
    далавери и измами ще има
  • 23 БХТ

    16 9 Отговор
    Разберете един път завинаги, от Европа не очаквайте нищо хубаво, като цялостен план. Мразят ни от дъното на душите си още от времето на Калоян, който ги слага там където им е мястото. От тогава започват планове за унищожението на България или по-точно за нейното претопяване. Като започнеш с турското робство и стигнеш до днешното състояние на държавата. Започнете от балдоините, минете през ной, чърчил та до днес...а ние им се кланяме.
  • 24 шовинист

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    гошко, като ти четох коментара се сетих за песента на НЛО...нали се сещаш...та това с еврото е най-голямата глупост, която може да направят властващите алитерати
  • 25 Демонетизация

    6 0 Отговор
    Не само влизане в евро-зоната ами и спешна демонетизация със срок 30 дни ни трябва! И НАП да чака на гишетата на банките!
  • 26 Фриман

    6 1 Отговор
    Пак тоя м...л ще ни прецака! Като си има 15млрд в офшорите явно не го пука кво ще стане на обикновенните граждани след преминаването към евро! Имаме си своя валута с история, не искаме евро!!!
  • 27 ГЕРО

    4 4 Отговор
    ЕЛАТЕ В ЕВРАЗИЯ, ВСИЧКИ ЩЕ ИМАТЕ ИТ 1000 РУБЛИ, ГАРАНЦИЯ ФРАНЦИЯ. ЕЛАТЕ В ЕВРАЗИЯ ВСИЧКИТЕ ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ НА ХАРАШО ВОДКА, НЕМА ИЗТРЕЗНЕНИЯ, ГАРАНЦИЯ. А който изтрезнее туп по главата и малчат. Елата би , че останахми сами. Елате, при нас няма политици и партий, само един ефисвен вожд.
  • 28 Грую

    7 3 Отговор
    Най-добре си живеят Швейцария и Норвегия. Страните не са в ЕС, но поддържат пазарни взаимоотношения с ЕС на търговия. Имат си собствена валута. Не са бедни а стават все по богати. Нищо че не са членки в ЕС. Запазват си нацията единна. Почти няма чужденци в Швейцария например. Запазват си народа в страната си, запазват си традициите, нравите и обичаите. Всичко им е 6. Ако можеше и ние да сме така........
  • 29 Ако това стане

    9 3 Отговор
    просто ще ви се разкаже играта на всички вас, който сега живеете и работите във БГ. Съжалявам ви отсега. Ако можете не го допускайте. Но сигурно не можете, както се вижда от историята на БГ. Евро е равно на лека ви пръст за 80 процента от населението на БГ. Тогава ще видите, че и по-бедни може да станете, отколкото сте сега. Сполай ви...
  • 30 Оптимист

    0 0 Отговор
    Дано сме живи , когато това се случи и имаме правителство с не задни мисли относно освободения валутен резерв.
  • 31 контрола

    0 0 Отговор
    Чудно! Значи билетчето става автоматично 1евро :-)