12 Ноември, 2017 10:33 4 976 5

Турция ще спечели 30 млрд. USD от туризъм

  • турция-
  • туризъм-
  • ръст-
  • икономика
Турция ще спечели 30 млрд. USD от туризъм - 1
Снимка: Shutterstock

Не е тайна, че турската икономика не е в най-завидното си положение през последните години. Очаква се обаче тя да успее да се възроди благодарение на сектор „Туризъм”. Прогнозите на специалисти са, че през следващата година приходите от туристическия бранш в южната ни съседка ще достигнат 30 млрд. USD. Това ще е в резултат на новите стимулиращи мерки, които въвежда турското правителство и нарастващият брой на туристите.

През последните две години туристическият бранш понесе сериозни загуби след неуспешния опит за преврат в Турция и серията терористични атаки. Само за една година приходите намаляха с над 9 млрд. USD. За сравнение през 2015-а приходите в сектора са били 31.46 млрд. USD, а за 2016-а са намалели до 22.11 млрд. USD.

Пазарът се обърна след като руските туристи се завърнаха на турското крайбрежие след април 2017-а. Благодарение на тях секторът отчете повишение от 40% през третото тримесечие на тази година в сравнение с миналата.

Прогнозата на турското министерство на финансите е, че секторът ще донесе приходи от 20 млрд. USD за 2017 г. До края на ноември правителството трябва да приеме стимулите за туроператорите. Един от тях е по 9000 USD за всеки пълен самолет, който успее да докара туристическа агенция независими от сезона.

Усилено се работи за развитие на азиатския пазар. Целта е да се привлекат туристи от Kитaй, Индия, Kopeя, Япoния, Индoнeзия и Maлaйзия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигура

    9 0 Отговор
    Нашите турове не ги брига турския възход, толкоз евтин алкохол, амфетки и ковретки никой не може да предложи, така че не могат ни дръпна контингента и сезон 2018, ще е ток и жица !
  • 2 Гост с име

    5 4 Отговор
    Западането на Турция се дължи основно на султана ерсдухан. Кой ще иде там като може да го арестуват за споменаване на майката на "султана".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Будалата

    1 0 Отговор
    Аааа ние ще пуснем безплатен вятър на всеки турист, за туристките ще измислим безплстни треперещи устройства. По малко ще ги ограбим, ей тъй промоция.
  • 5 за матриала

    1 1 Отговор
    Те поне правят нещо.. Националният им авиопревозвач, от посредствени авиолинии за 5-6 години се превърна в световен лидер по дестинации. За "България въздух" ще промълча, няма нужда от коментари..
    А що се отнася за "западането на турската икономика", нещо или бъркаме, или ни правят на балъци.. Достатъчно е да вместо да си пускаме щори пред очите, просто да видим какво правят. И как го правят! Един пример: наскоро бях на едно международно изложение, където имаше и много турски фирми и ми направи впечатление, че един човек ходи и снима всеки един турски стенд. Стана ми любопитно и попитах един от участниците, с който преговарях в този момент, какъв е този "фоторепортер". Отговора беше, че е бил представител на съюза на търговско промишлените палати на Турция и реално снима всеки един участник за да получи всяка една фирма солидна сума от фонда за насърчаване на износа.
    Не ми се мисли за сравнение с нас, че ми се вдига кръвното