2 230 12

Patria представи предложението си за местно производство на нова бойна машина

Светослава Ингилизова

На 14 ноември финландската компания Patria се срещна с Комисията по отбрана към Народното събрание. Patria има намерение да се включи в модернизирането на Българската армия, като участва в процедура за закупуване на нова бойна техника за Сухопътните войски.

Мика Кари, президент на Patria Land System и Марку Койвисто, вицепрезидент на Patria Land System, представиха пред депутатите от комисията предложението на компанията за нова бойна машина за Сухопътни войски – Patria AMV. Модулната бронирана бойна машина Patria AMV е модерна бронирана машини 8х8, която съчетава в едно качества като висока защита, проходимост, мобилност, удобство и огнева мощ, както и възможността за работа по източен и натовски калибър на въоръжение. Освен това машината притежава амфибийна способност, която я прави по-приспособима за преминаване през водни препятствия и употребима при различни климатични условия.

Важна част от предложението на Patria към българската страна ще бъде възможността за производство на машините в България чрез трансфер на технологии и ноу-хау. Patria представи програмата си за технологичен трансфер, която включва оценка, детайлно планиране, внедряване на нови производствени мощности, обучение във всяка специфична област, подкрепа при пускане в производство. Местният партньор ще получи пълна документация и необходимото обучение, за да стартира производството, подкрепа на място, както и необходимото допълнително оборудване. Patria има много голям опит в тази сфера, като е извършила технологични трансфери за военно производство в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка и в момента разработва много нови проекти. Един от най-успешните й примери в Европа е в Полша – завода Rosomak в гр. Катовице. За България това ще доведе до развитие на военната индустрията, нови работни места, както и независимост на поддържката на бойните машини в бъдеще от чужди доставчици и услуги, намалени разходи. Patria вече е провела срещи с български фирми – евентуални нейни бъдещи партньори.

Patria e една от седемте компании, до които правителството изпрати в края на 2016г. искане за инфомация (RFI), с което те да представят своите предложения за нова бойна машина за Българската армия. Марку Койвисто изрази пред депутатите задоволството си от прозрачното провеждане на процедурата за придобиване на нова бойна техника за Сухопътните войски на България.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 13:03  15.11.17
  Трябва всичкото ни оръжие да се произвежда в страната. Първо че развива икономиката и второ че винаги завода е под рака при нужда.

  Коментиран от #5

 • Русчуклия
  Отговор
  2 14:22  15.11.17
  И Ко прайм като спука гума? ... Танк с гуми.. прекрасен избор.. а за прозрачността имам чувството, че го казал за финската преса, ний си знаем как стават нещата у нас... Иначе финландците са ми много симпатични, работил съм с тях, уникално спокоен народ...

  Коментиран от #3

 • Стилиян Балтаджиев
  Отговор
  3 14:45  15.11.17

  До коментар #2 от "Русчуклия":

  Тва не е танк. Напиши в гугъл БТР-60. Такива имаме ама не ги наричаш танк с гуми.

  Коментиран от #4

 • Русчуклия
  Отговор
  4 15:58  15.11.17

  До коментар #3 от "Стилиян Балтаджиев":

  Извинявам се, прав си! Като видях амбразурата, го възприех като танк, а не бронетранспортьор. Благодаря за поправката.

 • Варна
  Отговор
  5 18:21  15.11.17

  До коментар #1 от "Българин":

  Така е, само да отбележа, че Борисов затвори завода за бронирана техника в Червен Бряг, а машините бяха дадени за скрап, вместо да ги прехвърлят в някои от останалите заводи с които разполагаме.
 • mediator37
  Отговор
  6 18:29  15.11.17
  Никаква огнева мощ няма. Никаква проходимост няма. Никаква защита няма. Това е един прост, ама много прост бронетранспортьор (БТР), което е съвсем различен клас техника от бойната машина на пехотата (БМП). Не бъркайте Лом с Лондон. И не бъркайте бизнеса с отбраната. Почнат ли да се правят компромиси с качествата на техниката, заради това, че щяла да се произвежда у нас, вече не говорим за армия, а за битак.
 • Гого
  Отговор
  7 18:53  15.11.17
  Поредната пералня за пари ще се вземат едни комисионни и до там!
 • Гроб за ГЕРБ
  Отговор
  8 20:34  15.11.17
  Хубав или лош все тая-няма да ги огрее.Не са чели книгата на Боко и Цвъко за изкуството на рушвета,като тия с грипените дето ги хвана грип та изчезнаха за нула време.
 • Kcaniba
  Отговор
  9 21:40  15.11.17
  Източен и натовски калибър... Фините колко са западни??? Източните какви точно калибри имат??? По голяма простотия от тази нямааа
 • Бате Цецо
  Отговор
  10 09:45  16.11.17
  А дано да се закваси работата.
 • Реалист
  Отговор
  11 16:52  16.11.17
  3-та статийка за възхваляване на Патрията във вашия сайт. Абе вие що не пишете че е платена публикация?
 • 12 22:57  23.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай