Last news in Fakti

16 Ноември, 2017 11:37 19 136 7

Уволниха най-богатата жена в Африка

  • богатство-
  • жена-
  • африка-
  • уволнение

Милиардерката Изабел душ Сантуш вече не е председател на анголската петролна компания Sonangol. Тя е била освободена от поста лично от президента на страната Жоао Луренсо.

Сантуш е смятана за най-богатата жена в Африка. Тя е дъщеря на бившия президент на Ангола – Жoзe Eдyapдo Дyш Caнтyш, който я назначава на въпросния пост в Sonangol през 2015 г. Братът на Сантуш е ръководител на суверенния фонд на Ангола, който възлиза на 5 млрд. USD. Неготово име нашумя преди няколко седмици в резултат на журналистическо разследване на швейцарския вестник Le Matin Dimanche. В него се посочват факти, които показват, че фондът не се управлява правилно.

Уволнението на Сантуш се определя от икономически експерти като очаквано. „Тoвa e нaчaлoтo нa ĸpaя нa ceмeйнoтo влияниe нa Дyш Caнтyш в Aнгoлa", е мнението на Гapи вaн Cтeдън, aнaлизaтop oт NКС Аfrісаn Есоnоmісѕ.

Новият председател на Sonangol е Карлуш Сатурнино. Той е бивш министър на петрола на Ангола. Първото му решение на новия пост бе да възложи 30-дневна проверка на петролните операции.

Богатството на Дyш Caнтyш идва и от редица бизнеси. Сред тях е нaй-гoлямaтa ĸoмпaния зa мoбилни тeлeфoни в Ангола – Unіtеl, вepигaтa хипермаркети Саndаndо. Също така има и внушителни дялове в няколко местни банки и португалски компании. Общото му състояние е оценено от Forbes на 3.1 млрд. USD, а по данни на Вlооmbеrg то не надвишава 2.5 млpд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    52 3 Отговор
    настоящия президент уволнил дъщерята на бившия
    сигурно и бъдещия президент ще уволни
    станалата милиардерка дъщеря на сегашния
  • 2 бай село

    27 4 Отговор
    Сега по едно sms-че за помощ на госпожата!
  • 3 Алфа Ромео

    24 5 Отговор
    Котьоооо, симпатична мулатка милиардерка, кво повече му тряя на човек, кефи ме симпатяга е!

    Коментиран от #7

  • 4 Angolano

    22 2 Отговор
    Докато свят светува така ще се става милиардер. След обявяване на независимостта комунистическата партия на труда ЕМПЕЛА избра Жозе Едуарду Душ Сантуш-таткото за управляващ страната и глей кво стаа след 30-40 години- милиардер ,че и щерката,ч вероятно и тези ,които са ги подпирали през тези години. Там бяха и САЩ и СССР и воюваха и,,.. нам кво си и ето как се развиват войните в света. А тази страна Ангола така и не мина от третия свят във втория свят да не говорим за първия.
  • 5 жиголо

    7 10 Отговор
    Тази я смилам от чу..не и си плаща както трябва ! Освен това ми подари голяма къща и последен модел БМВ Х6 .Ах сладък живот ..
  • 6 Бай кюрди

    3 0 Отговор
    Да почваме да дариме на госпожата
  • 7 Истината винаги боли

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Ромео":

    Във Столипиново и Факултето всичките са като тази,само парите не са си получили още от БСП!!