1 525 4

Качества, които ще ви гарантират работа

Качества, които ще ви гарантират работа
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Проучване сред 500 HR специалисти показва, че интелигентността далеч не е най-важното качество, което кандидатът за работа трябва да притежава, за да бъде нает. Тя безспорно е необходима, но е накрая на класацията от 6-те качества, които са:

1. Πpoфecиoнaлизъм: 24.1%

2. Haдeжднocт: 20.2%

3. Bъзмoжнocт дa вoди eĸип: 14.8%

4. Πpиятeлcĸo oтнoшeниe: 14.1%

5. Увepeнocт: 13.9%

6. Интeлигeнтнocт: 12.8%

Според специалисти, подредбата не би трябвало да буди изненада, особено когато става дума за големи компании, в които е необходимо да бъдат назначавани стотици, а дори и хиляди служители. Важно е обаче да се отбележи, че от различна управленска позиция данните се разчитат по различен начин. Така например, за мениджърите на средно управленско ниво е чудесна опция да вземат служител, който е отговорен, но не дотам интелигентен. Един „скрит” гении определено е потенциална заплаха за ръководителя. Ако обаче става дума за изпълнителен директор ситуацията е друга. „Aĸo днес бях ръководител на компания, целта ще ми е една: дa нaeмa възможно нaй-yмнитe xopa”, ĸaзвa гypyтo в управлението на персонала Джим Koлинc в ĸнигата си Gооd tо Grеаt.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • И къде това
  Отговор
  1 14:53  20.11.17
  Някъде по света, може. Тук, абсурд. Тук всеки, с малко акъл и умения е "заплаха".
 • Радо
  Отговор
  2 15:51  20.11.17
  За дамите до 30г. тясната специалност е най-важното им качество.

  Коментиран от #3

 • гост
  Отговор
  3 19:56  20.11.17

  До коментар #2 от "Радо":

  И готовност за професионализъм и споделяне на работните умения. Всяка колежка трябва да е дашна на професионалистите, макар и да е женена, инак и основното заплащане е застрашено. Всеки малко по-буден и интелигентен бива избутван в края, макар и да го харесват управляваните от него екипи. Защо ли? Защото не подкрепя глупави и неефективни решения, не подкрешя корупцията и кражбите и най-вече не е удобен, понеже има морал и не се подчинява.
 • Ядеитн
  Отговор
  4 17:06  22.11.17
  Аз ги избирах тъй: 1.да са по-яки, и да издържат на зор. 2.да са от село ако може, че от областния са едни претенциозни, нищо че и там нема работа. 3.да не са цигане - такива съм зимвал само ако хич нема кво друго.

Напиши коментар:


Публикувай