697 6

Износът отбелязва ръст от 14%

Данните са за първите девет месеца на 2017 година

Светослава Ингилизова

За първите девет месеца на 2017 година износът на стоки от България е отбелязал ръст от 14% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 19,6 млрд. евро, според данни от Евростат. По този показател се нареждаме в първата петица на страните от ЕС. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на кръгла маса „Идва ли времето на нов протекционизъм?”, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси.

Темата на дискусията бяха новите протекционистични тенденции в света и какви ще бъдат последиците от тях върху българската външна търговия.

Зам.-министър Борисов посочи, че по данните на Евростат за периода януари – септември 2017 година износът на български стоки за страни от Европейския Съюз се е увеличил с 11%, а за трети страни с над 20%. По думите му Министерството на икономиката ще продължи да подпомага експорта, тъй като износът на стоки се е утвърдил като един от основните източници на растеж в българската икономика.

Зам.-министър Борисов изтъкна, че международната търговия има съществен принос за икономическия растеж и създаването на работни места и поради това въпросите, свързани с търговската политика на ЕС ще са приоритет за страната ни по време на Българското председателство. Борисов допълни, че утвърждаването на многостранната търговска система и укрепването на доверието в Световната търговска организация (СТО), също са поставени на водещо място в нашия дневен ред.

Икономическият заместник-министър допълни, че Българското председателство ще продължи да преследва резултати по текущите двустранни търговски преговори, особено по отношение на преговорите с Япония, на основата на постигнатото по време на Естонското председателство, както и по отношение преговорите с Меркосур и Мексико, при които ще бъдат положени усилия за провеждане на ползотворни дискусии в Съвета на ЕС с цел приключване на преговорите. „Ще имаме за цел и приемане на преговорните насоки и стартирането на преговорите с Австралия, Нова Зеландия и Чили“, каза още той.

Заместник-министър Борисов изтъкна като предизвикателства пред глобалната икономика дигитализацията, преместването на компании и бизнес от Запад на Изток , както и военните конфликти.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 21:45  21.11.17
  ГЕРБ отново лъжат щото стола им се клати и се опитват да го закрепът с лъжиии!
 • gost
  Отговор
  2 21:59  21.11.17
  А как са цифрите при вноса :) ? По високи нали?
 • Радо
  Отговор
  3 22:15  21.11.17
  Само ГРОБ-аджийските фирми просперират и вървят напред, останалите фирми едвам кретат/оцеляват..и не се знае до кога!...но управляващите имбецили не знам дали подозират каква вълна от безработни ще ги залее, и кой ще им плаща после от бюрото по труда - държавата естествено, затова, че маса фирми ще фалират, за сметка на фирмите близки до хунтата, които вече толкова много са се налапали с работа, че едвам сколасват.
 • Antimediator
  Отговор
  4 03:29  22.11.17
  Колкото и да не ми харесва ГЕРБ, са по-малкото зло ! А, ако бяха другарите какво щеше да се случи ?! Пак щяха да ни спрат еврофондовете, пак щяхме да се доближим до поредната катастрофа.
 • неутрален
  Отговор
  5 00:55  23.11.17
  Лъжи, лъжи, лъжи! Като сме толкова забогатели защо крадците все казват, че няма пари за пенсии, майчинство, ....., е при това изводът е окрадени от ГРОБАРИТЕ.
 • hmmm
  Отговор
  6 09:43  23.11.17
  Че какво изнасяме ...

Напиши коментар:


Публикувай