596 2

Стокообменът на България с Бавария е нараснал 7 пъти

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се срещна с държавния секретар в Баварското Държавно министерство на икономиката - Франц Йозеф Пширер

Снимка: Министерство на икономиката
Снимка: Министерство на икономиката
Константин Карагьозов

В началото на 2017 г. България заема 4-о място по значимост като търговски партньор за Бавария в Югоизточна Европа, а стокообменът ни вече приближава 1 млрд. евро годишно. Увеличението е повече от седем пъти от 2000 г. до сега. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Франц Йозеф Пширер, държавен секретар в Баварското Държавно министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите.

България е ценен външнотърговски партньор на Бавария, подчерта държавният секретар Пширер и обърна внимание на перспективите за увеличаване на инвестициите и мерки за стимулиране на стокообмена. От своя страна зам.-министър Манолев допълни, че цифрите показват, че България се утвърждава като важен пазар и доставчик с постоянен ръст на експорта за Бавария и изрази надежда това да е аргумент и други немски компании да предпочетат партньорство с нашата страна. „В областта на търговията за нас е важно разширяване на присъствието на български продукти на баварския пазар в перспективни сектори, като електроника и електротехника, машиностроене, ХВП, химическа промишленост, селско стопанство и др.“, каза Александър Манолев. Двамата се договориха през лятото на 2018 г. да бъде организиран бизнес форум в България с представители на баварския бизнес.

Зам.-министър Манолев представи възможностите за инвестиции в България и покани баварски компании да посетят страната ни. Това стана по време на среща с ръководството на Направление Външна икономика в Индустриално-търговската камара за Мюнхен и Горна Бавария. На нея присъства и главният изпълнителен директор на Занаятчийска камара Мюнхен и Горна Бавария Лотар Семпер. Индустриално-търговската камара за Мюнхен и Горна Бавария е най-голямата в Германия и една от най-големите предприемачески мрежи в Европа. В нея членуват около 380 хил. фирми. Голяма представителност има и Занаятчийската камара – в нея са включени над 79 000 предприятия с около 298 000 заети. През 2016 генерираният от тях оборот е 35,6 млрд. € и инвестиции за над 1 млрд. €.

„Стратегическото географско положение е едно от предимствата на България като бизнес и инвестиционна дестинация“, каза Александър Манолев. По думите му баварските компании могат да се възползват от тази възможност чрез производствени инвестиции, логистични центрове и междуфирмено коопериране за разширяване на присъствието си на пазарите на страните от Централна Азия, Близкия и Далечния Изток и Северна Африка. Той представи и индустриалните зони в България и плановете за обособяване на две нови локации при Сандански и Кърджали. „Двете нови зони, които обособяваме могат да предложат улеснен достъп до трети страни и имат много добри перспективи за развитие, в това число и като интерес от инвеститори“, допълни икономическият заместник-министър.

Сред секторите, които представляват интерес за баварския бизнес бяха коментирани автомобилостроенето, машиностроенето, електроника и електротехника, информационни технологии и телекомуникации, химическа и фармацевтична промишленост, логистика и др. Съществува потенциал за привличане на германски инвестиции във високопроизводителни сектори, включително високотехнологични производства и услуги със средна и висока добавена стойност - наука и образование, информационни технологии, иновации и научноизследователска дейност, стана ясно по време на срещата.

Зам.-министър Манолев е на посещение в Мюнхен по покана на Министерството на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите на Бавария за участие в Деня на експорта на провинцията. България бе и официален гост на Тържественото връчване на Наградата за експорт Бавария 2017, на което присъстваха над 100 баварски компании и организации, представители на федералното управление, на неправителствения сектор и местната власт. В рамките на събитието зам.-министър Манолев се срещна и с министъра на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите на Бавария Илзе Айгнер.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 22:37  23.11.17
  1 милярд€ някакви джобни пари за цивилизования свят а тука мишлетата се гордеят, жалка история

  Коментиран от #2

 • Antimediator
  Отговор
  2 08:53  27.11.17

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Ти, какво предлагаш ?! Да търгуваме с любимата ти Русия 2 Да купуваме от разни боклуци , а те нищо да не купуват от нас както го правят.

Напиши коментар:


Публикувай