6 440 5

Магазините в Полша няма да работят в неделя

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Единствено най-малките семейни магазини в Полша ще могат да работят в неделя. Всички останали ще спрат поетапно да отварят врати в почивния ден. До решението, взето от полския парламент, се стигна най-вече благодарение на управляващите – консервативната парти „Право и справедливост”, които подкрепиха предложението. Мотивите за забраната са, че служителите трябва да си почиват и да прекарват повече време със семействата си. На това мнение са и самите поляци. Проучване сред населението показва, че 58% от тях одобряват мярката.

Забраната се въвежда поетапно, като първоначално големите търговци ще бъдат задължени да не отварят магазините си две недели в месеца.

От началото на 2019 г. търговските центрове ще имат право да работят само една неделя в месеца. През 2020 г. те ще могат да работят максимум 7 недели през цялата година.

Ограниченията няма да важат за бензиностанциите, ресторантите, кафенетата и кината не се предвиждат ограничения.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 20:20  25.11.17
  Айде и при нас така
 • Куровед
  Отговор
  2 21:09  25.11.17
  При соца нищо не работеше в неделя, а в останалите дни магазините работеха, но нямаше какво да се купи през повечето време. Магазините рът беше кото Господ, защото можеше да ти задели някоя дефицитна стока-от луканка или кафе на зърна от Никарагуа.
 • The TRAPPER
  Отговор
  3 16:57  26.11.17
  Жалко , как ми се искаше да отскоча с частният самолет да си напазарувам нещо...
 • ГГГГГ
  Отговор
  4 19:51  26.11.17
  А, обратната страна на монетата е....... работим 6 от 7 дни .... и съкращаваме 1/7 от персонала. Гадно е!
 • джими
  Отговор
  5 10:08  27.11.17
  не виждам защо това да се забранява със закон. Просто се прави почасовата заетост и работата на смени да не важи за неделя, а да важи двойното заплащане на труда и работодателите сами ще преценят дали им е изгодно да работи магазина в неделя.

Напиши коментар:


Публикувай