Last news in Fakti

30 Ноември, 2017 19:44 7 608 16

Чистачките във ВСС взимат 1040 лева за 8 работни дни

  • заплата-
  • възнаграждение-
  • работа-
  • всс

Обичайното трудово възнаграждение в сектора се движи около размера на минималната работна заплата

1040 лева за 8 работни дни ще получат чистачките на сградата на Висшия съдебен съвет. Това прие ВСС на днешния пленум, съобщи Дарик.

Причината е пребоядисване на сградата, по време на което 8 дни те са работили с удължено работно време.

В сградата, в която се помещава Висшият съдебен съвет, е направен основен ремонт на стените, който включва и пребоядисване. Това е и причината чистачките в сградата да са положили извънреден труд, срещу който ще получат солидно възнаграждение.

Първоначалното предложение на ВСС било хигиенистките да получат хонорар от 65 лева на ден. Съветът обаче реши, че трудът им трябва да се оцени поне на 130 лева за всеки един от осемте дни, в които работното им време е било удължено.

Така освен редовната си месечна заплата, служителите от администрацията ще получат и възнаграждение от 1040 лв. за изминалия месец.

През 2009 г. пък стана ясно, че шефката на чистачките в Съдебната палата взима близо 1500 лева месечно. Подобна е заплатата и на хигиенистките на "Летище София".

За сравнение обичайното трудово възнаграждение в сектора се движи около размера на минималната работна заплата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    61 6 Отговор
    Нека да ги взимат тия пари, жените са си ги изкарали, но ми е чудно защо има хора дето напират да станат митничари за 700лв-изобщо не е на сметка
  • 2 Борис

    43 1 Отговор
    Има ли вакантно място ,и може ли мъж да кандидатства за чистачка.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    55 0 Отговор

    До коментар #2 от "Борис":

    Местата са запазени само за роднини на хората в парламента.

    Коментиран от #4

  • 4 ГГГГГ

    46 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    ..... и на роднини на съдии
  • 5 Бачи Дидо

    34 1 Отговор
    Според мен даже парите са малко за тази работа точно на това място !!!!
    Ми то много боклуци много смрад е събрана там бе хораааа... Тя жената се добива от чистене !!!!!
  • 6 Аааа

    36 6 Отговор
    Чистачка , взема повече от медик !
    НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !

    Коментиран от #7

  • 7 Николай

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Аааа":

    Ха, ха, къде си видял медик със 700лв заплата. Я погледни какви джипове карат за по 50хиляди, че и на горе.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Николай":

    Имам приятели, които са медици и взимат 700-900лева чисто, макар да дават нощни смени и от тях да зависи живота на хора. Та пълна подигравка е, макар че според мен тези чистачки може да не видят парите. Това е само изписване на пари, както беше с шофьорите на дирекции преди години, които получавали хиляди левове бонуси, някои до 30х.лв годишно, а заплатата им е минималната. Шофьорите пари не виждат, това е разликата и дори не разбират за това.
  • 9 некойси

    8 1 Отговор
    Аз предлагам да се уеднаквят заплатите с тези на чистачките по училищата.
  • 10 Това не са чистачки

    4 1 Отговор
    Това са тайни агенти, които под прикритието на сапуна вършат важни дела и чистат всички .... на ВСС. Но ми е интересно тези на летището за какво ги взимат тези пари като там е огромна мърсотия. Ако слушаме Борисов и Горанов те трябва да взимат по 150
  • 11 Патриот

    4 2 Отговор
    Ха чистачка за 8 дена взима 1000 лева заплата. А искаме полицаи с 600лв начална заплата да пазят реда, защитават гражданите, да не крадът гориво, да не спят на работното си място и да покриват всички нормативи по физическа работа за тези 600лв начално и то не з а 8 работни дни и називисимо от метеорологичните условия. И дори при нужда трябва да си рискува живота. Как да стане?
    В казармата един войник цял ден трябва да превзема баири снаражен по 20 пъти месечно в студ, пек, да познава техниката от-до за 650лв месечно. Как да стане?
    То вече в някой фирми в големите гравове си цял ден на топло, сухо и взимаш повече пари. Кой балък ще стане полицай или войник?
    Всички ги плюете, а когато ви трябват ревете, че ги няма.
    Това са занаяти, които изискват подготовка и не става така: за края на декември ми трябват 20 войника/полицая. Хващаш ги на 1 декември и на 19 са готови. После аиде свободно! И след 3 месеца пак.
    Все пак до някъде разбирам. Чистачката след като има такова свободно време изисква повече финанси, докато полицая/войника, той прекарав огромна част от времето на работа и такива неща като ток у дома за отопление, дрехи не са му нужни, тъй като по-голяма част от времето са работа, там имат униформи(които обикновено се купуват от продавалника, а не са от военните магазини).

    Коментиран от #14

  • 12 Завистници

    6 0 Отговор
    За държава членка на ЕС 1000-1500 лв заплата много ли са?Не,не са,просто по-голямата част от работищите взимат мизерни възнаграждения,ама нали сме завистници,все чуждото канче гледаме и всеки вика;е..и им майката на, полицаи,лекари,учители и т.н.т,те нищо не правят.Сиреч, докато народа е озлобен,завистлив,разделен, НИЩО, НИКОГА няма да се промени!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Патриот

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Завистници":

    Съгласен съм.
    Цените ни са по-високи.
    Които не са се вдигат, защото Европа изисквала.
    Всичко се вдига освен дохода.
  • 14 Сметай Патриоте

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Патриот":

    По бюджет имаме 1 милиард лева за заплати в МВР и 45000 полицаи = 22222 лева за заплати на година и не плащат данъци. Ако началната заплата е 600, то за една година 7200, къде отиват другите 15000? Или другите полицаи взимат масово по 3-4 хиляди. Или нещо ни послъгват.

    Коментиран от #16

  • 15 Хаджи Христо

    4 0 Отговор
    Повръща ми се от тия съдии! Не знаят цената на парите! В провинцията масово се работи за половината от тези пари цял месец!
    Наглост и дебелоочие без мярка.
  • 16 Патриот

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сметай Патриоте":

    Пиша за началната заплата на полицай ОРИЕНТИРОВЪЧНО (плюс минус 50 лева) без грам стаж. Със стажа лека полека се натрупва. При някой може да достигне до колосалните 1000лв.
    По-големички са заплатите във висшите етажи на МВР. МОЖЕ би 2 и повече пъти, но 3 пъти категорично не(на тези 1000лв).
    Отделно се купуват патрулки, които струват около 30 000лв за 100 000лв. Имаше такъв случаи, но не при Орешаро.
    Все пак МВР не е само заплати, трябва да има горива, части, гуми, акумулатори, униформи(отделен е въпроса колко ги има и на каква цена ги плаща държавата), канцеларски материали(които по принцип се купуват с средства на служителите), МВР също плаща и ток и вода. Както знаем тока не е от евтините благинки. И на последно място за което се сещам, но не и по важност - боеприпаси. Нали не си мислите, че всеки полицай е роден такъв и роден да стреля с пистолет - това се придобива с тренировки, упражнения и т.н. това е като добрата физическа форма, нужни са постоянни упражнения за да си в добра форма, а не само веднъж да достигнеш до нея.
    Сега колко пъти стрелят не знам. ЧУВАЛ СЪМ, че на една тренировка на спецчастите се изстрелвали толкова боеприпаси, колкото едно цяло РПУ за цяла година. Като цифри не знам колко е.
    Според мен това е нормално обаче. Охрана на Фенът на филето Елена и бирата Леденика е също доста, доста съкпо удоволствие, но там никой не пита защо и как. Странно.