734 5

Над 90% от млечните продукти на пазара са български

Нашенските яйца са 93%, а нашенското телешко - 63%

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Над 90% от потреблението на млечни продукти се задоволява от българското производство и това не са временни данни, а за 5-годишен период. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при представяне на инициативата „Купувам българско“ на БНТ2. Тя се провежда в партньорство с основните браншови организации и Националното сдружение на общините в Република България. При яйцата българското производство достига до 93% от пазара, а при телешкото – 63 на сто.

Зам.-министър Димитров цитира и статистически данни за ръст от 28% в производството на плодове и зеленчуци за миналата година. Като цяло има и 3 на сто нарастване на продажбите на български храни за последната година.

"Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които купуват домакинствата у нас е трайна, което води до ръст в производството на родни продукти, което се отразява положително и на износа", обясни д-р Димитров.

"От 2009 г. насам земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства. През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1,2 млрд евро вноса. 75% от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени", каза още зам.-министър Димитров.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тука е така
  Отговор
  1 02:32  04.12.17
  Това са хубави новини и трябва да бъде така,а дано и повече износ да има.
 • БаЛАМУРНИК
  Отговор
  2 10:21  04.12.17
  СИЧКИ БАЧКАТ СЪС СУХО МЛЯКО И ПАЛМОВО МАСЛО ВНОСНИ МЕСА И В КРАЕН СЛУЧАЙ ЗА ПАРЛАМА ЗИМАТ ОТ МЕСТНИ ЖИВОТНИ. ЗА ЯЙЧЕНИЯ ПРАХ И АДИТИВИТЕ ВИЙ БЕДНО СЪЗНАНИЕТО.
 • Ц Д да ми цуне уя
  Отговор
  3 12:54  04.12.17
  Български продукти произведени в Румъния,е това са голяма част от продуктите в големите вериги.Ако не вярвате питайте превозвачите.
 • гост
  Отговор
  4 17:27  04.12.17
  фалшива новина. от къде мляко и месо, като няма животни.
 • Я изкарай Гано
  Отговор
  5 16:36  05.12.17
  Дрън-дрън ярина

Напиши коментар:


Публикувай