Над 90% от потреблението на млечни продукти се задоволява от българското производство и това не са временни данни, а за 5-годишен период. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при представяне на инициативата „Купувам българско“ на БНТ2. Тя се провежда в партньорство с основните браншови организации и Националното сдружение на общините в Република България. При яйцата българското производство достига до 93% от пазара, а при телешкото – 63 на сто.
Зам.-министър Димитров цитира и статистически данни за ръст от 28% в производството на плодове и зеленчуци за миналата година. Като цяло има и 3 на сто нарастване на продажбите на български храни за последната година.
"Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които купуват домакинствата у нас е трайна, което води до ръст в производството на родни продукти, което се отразява положително и на износа", обясни д-р Димитров.
"От 2009 г. насам земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства. През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1,2 млрд евро вноса. 75% от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени", каза още зам.-министър Димитров.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 тука е така
02:32 04.12.2017
2 БаЛАМУРНИК
10:21 04.12.2017
3 Ц Д да ми цуне уя
голяма част от продуктите в големите вериги.Ако не
вярвате питайте превозвачите.
12:54 04.12.2017
4 гост
17:27 04.12.2017
5 Я изкарай Гано
16:36 05.12.2017
6 бръснаря
18:56 10.02.2022