2 Декември, 2017 08:47 1 364 11

Повишиха рейтинга на България

  • рейтинг-
  • българия-
  • икономика-
  • финанси
Повишиха рейтинга на България - 1
Снимка: Shutterstock

Международните рейтингови агенции S&P Global Ratings и „Fitch“ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на 'BBB' от 'BBB-'. Перспективата и на двата показателя е стабилна. Повишеният рейтинг е в резултат на подобрената оценка на България по отношение на външните финанси, като представянето на страната надхвърля средното по стандартите за категорията 'BBB'.

От „Fitch” отбелязват, че през 2016 г. България е нетен външен кредитор (8.6% от БВП) и се очаква позицията да продължи да се подобрява. Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3.4% от БВП, средно за периода 2017-2019 г., подкрепен от повишаването на конкурентоспосбността и диверсификацията на износа. Вторият фактор с висок принос към оценката на рейтинговата агенция е свързан със засилването на външните буфери на страната. Външните резерви представляват 49.7% от БВП, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г., които осигуряват адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд.

От „Fitch" оценяват, че основните фактори, които индивидуално или колективно биха могли да допринесат за повишаване на рейтинга на страната, са нарастването на потенциала за растеж на икономиката в средносрочен хоризонт и ускоряването на нейната конвергенция спрямо нивата на доходите от държавите с по-висок рейтинг. Факторите, които биха повлияли в негативна посока, включват наличието на външни дисбаланси, като например задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаване на конкурентоспособността. Според анализаторите риск в областта на публичните финанси би представлявало наличието на висок бюджетен дефицит, който ще влоши очакванията за развитието на дълга, както и наличието на съществени задължения по линия предприятията, които са държавна собственост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор

    11 1 Отговор
    Сигурно са повишили рейтинга на България в класацията за крадливи държави!
  • 2 бъзик

    11 4 Отговор
    Финансовите акули подлъгват нашите управници с този по-висок рейтинг, за да вземат повече кредити и България да задлъжнее още повече. Аз, като обикновен гражданин, също имам право на оценка. Оценката ми е крайно негативна. И няма как да е иначе. Кажете ми Борисов в коя област е професионалист и с какво се занимава. Той се занимава с дипломация, с финанси и всичко друго за което нито има образование, нито има професионален опит. Калинките покрай него са същата история. От тяхната работа се виждат плачевни резултати и България е една пропаднала слугинска държава с нулев международен авторитет.
  • 3 Радо

    4 5 Отговор
    Този рейтинг го гледат всички инвеститори, и от него зависят чуждите инвестиции у нас.

    Коментиран от #4

  • 4 повярвах

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Не се лъжете с чуждите инвеститори. Вече видяхме ползата от тях. За 27 години разбрахме, че това не са инвеститори, а робовладелци. Вероятно от чужбина се връща откраднатата през 1989 година народна пара. Ние живеем в робовладелски строй, а не в демокрацията, за която мечтаехме. Сегашният строй е по-тоталитарен от предишния. Хайде, опровергайте ме, ако можете.
  • 5 CrossFire

    4 9 Отговор
    Аман от марксистки изцепки тип "Гнилите капиталисти са робовладелци!" и т.н. Никой не ви кара нищо на сила. Най-малкото да работите. Ако не сте доволни от заплащането си - отивате и си търсите нов работодател. Ако не можете да намерите нищо - никой не ви е виновен че сте неквалифицирани. Аман от мрънкачи. Нация от ревльовци, на които някой им е длъжен да ги изхранва и да им се моли да работят.

    Коментиран от #11

  • 6 гнида

    2 1 Отговор
    Голям праз .....
  • 7 Факт

    2 1 Отговор
    Колкото повече обедняваме-толкова повече ни вдигат рейтинга-ФАКТ...
  • 8 ОтличникаОтПсиходиспансера

    1 1 Отговор
    Това звучи добре но защо цените скачат в успешна България сякаш сме в икономическа криза ?
  • 9 Antimediator

    1 0 Отговор
    Стига сте мрънкали !
    Искате да работите като едно време, да крадете от работодателя , да си взимате болнични когато ви е кеф и да имате пари и за луксозни стоки ?!
    При това без да имате необходимия ценз и умения.
  • 10 Кантарджиев

    0 0 Отговор
    А моя рейтинг падна и неще да става. Кво праим? На твойта пушкали да вярвам или на моята ? Нали се вижда всичко с просто око , рейтингът е висок и мизерията висока. НЕЩО ИМА В КАНТАРА .
  • 11 Роман дизел

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "CrossFire":

    Що че прайш ти без мрънкачи сирене на стружки май че лижеш.