1 161 1

Първата птичка от 11 години

Рейтингът беше намален през 2014 година заради КТБ, безконтролния бюджетен дефицит и рязкото увеличение на държавния дълг

Стефанаки Йоанис

Първо повишение на суверенния кредитен рейтинг на България от 11 години насам. При това две агенции го повишават в един и същи ден - Standard&Poor's и Fitch. (Standard&Poor's: BBB- със стабилна перспектива, Fitch: BBB със стабилна перспектива).

Това пише в профила си във Фейсбук Георги Ангелов.

Рейтингът беше намален през 2014 година заради КТБ, безконтролния бюджетен дефицит и рязкото увеличение на държавния дълг. Тези проблеми вече са минало - дефицитите са елиминирани, дългът намалява, износът се увеличава, а икономиката расте устойчиво, затова (очаквано) рейтингът беше повишен.

Според Fitch следващи повишения на кредитния рейтинг са възможни при структурни реформи (вкл. пазара на труда), които да ускорят средносрочния потенциал на икономиката и конвергенцията.

Според Standard&Poor's следващи повишения в следващите 24 месеца са възможни при ускоряване на икономическото възстановяване, продължаващо намаление на лошите кредити и допълнително подобрение на фискалните индикатори. Вдигане на рейтинга е възможно и ако България бъде приета за член на ERM II - "чакалнята на еврозоната".

Standard&Poor's смята, че за поддържане солиден икономически растеж са нужни институционални реформи - в съдебната система, публичната администрация и държавните компании, както и подобряване на публичните услуги.

България


Още по темата

 • Повишиха рейтинга на България

  Повишиха рейтинга на България

  Международните рейтингови агенции S&P Global Ratings и „Fitch“ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и ...
  2.12.2017
  844
  11
 • България между пазара и автархията

  България между пазара и автархията

  И най-добрата, и най-дългата положителна стопанска конюнктура няма да замени необходимостта от стратегия - стратегии за национално развитие, в които ...
  5.12.2017
  816
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 17:55  04.12.17
  Как няма да има птичка, след като вече няма лихви на депозитите и спестяванията !!!

Напиши коментар:


Публикувай