2 736 4

Наемат 10 000 безработни през 2018 г.

Програма „Работа“ стартира на 1 септември в 14 общини от областите Видин, Враца и Монтана

Светослава Ингилизова

Близо 10 000 безработни се очаква да бъдат наети по програма „Работа“ през 2018 г. Догодина програмата ще е с национален обхват и ще се прилага в 196 общини, в които безработицата е над средната за страната. Бюджетът й ще е 80 млн. лв., които ще се осигурят по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред медии в Монтана след работна среща с кметове и работодатели, участващи в пилотното изпълнение на програма „Работа“ през тази година.

В дискусията участваха заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов и областният управител на Монтана Росен Белчев.

Програма „Работа“ стартира на 1 септември в 14 общини от областите Видин, Враца и Монтана с финансиране от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Към 31 октомври по нея са разкрити 1139 работни места. От тях 1004 са в публичния сектор, а 135 – в частния сектор. Тези хора ще могат да продължат да работят по програмата и през 2018 г.

Догодина обхватът на програма „Работа“ ще се разшири. Освен трайно безработни в нея ще се включат икономически неактивни и демотивирани хора. Те ще бъдат наемани на пълно или непълно работно време (най-малко 4 часа на ден) за период до 12 месеца. През това време ще получават възнаграждение равно на минималната заплата. Предвижда се на всеки 10 наети да има наставник, чиято заплата ще е с 50% по-висока от минималната.

Заетостта ще се комбинира с обучение, за да може наетите да придобият трудови навици и да успеят да останат на пазара на труда и след края на финансирането на програмата, обясни министър Петков.

Той добави, че по време на срещата много кметове и частни работодатели са споделили удовлетворение от досегашното изпълнение на програмата. Голямата ни цел е да осигурим устойчива заетост на назначените безработни. По този начин ще се гарантира, че немалкият ресурс, който държавата заделя за финансирането на програма „Работа“, ще се използва ефективно и ефикасно, добави министър Петков.

Монтана / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 21:42  05.12.17
  Новогодишни обещания на партията на измамниците и крадците ГЕРБ дано да ви е последната лъжа новогодишна лъжа народни изедницииии
 • Гого
  Отговор
  2 18:56  07.12.17
  По вероятно някой ще прибере кинтите за безработните и по вероятно да е някой от Герб!
 • Страхил
  Отговор
  3 08:08  08.12.17
  То и сега има програма за наемане на безработните до 29г. без стаж, но за 6 месеца на МРЗ. Само трябва да си намерите човек имащ фирма и да се съгласи да ви стане наставник. Повече информация в бюрото по труда.
 • ана гочева
  Отговор
  4 11:09  23.02.18
  програмите са за определени хора със връзки -може да не работиш и пак да получаваш заплата по програма или да работиш на друго място без договор и си получаваш две заплати по тоя начин насърчаваме сивата икономика -кой като нас----

Напиши коментар:


Публикувай