1 454 3

БНБ: Биткойните не са валута

Ставало въпрос за един спекулативен актив

Светослава Ингилизова

„Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”, заяви пред бТВ председателят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на днешния Никулден, празник и на банкерите.

„Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно тези международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти”, добави той.

По думите му левът е стабилен – и преди една година с 2 лв. можеше да се купи 1 евро и 2 цента, и сега е така.

На въпрос обаче кога тези 2 лв. ще се превърнат в едно евро, той отговори така:

„Когато всички необходими за това процедури бъдат извършени. Има поредица от стъпки, които трябва да бъдат направени. Първият от тях е националната валута да се присъедини към валутния механизъм II. След това има един период от не по малко от три години, така че това ще изисква време (…) Самото престояване във валутния механизъм е минимум две години, а ние още не сме направили тази стъпка”, обясни Радев.

„Както процесът, така и присъединяването към Еврозоната ще има положителен ефект за икономиката. Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната присъединяването на нашата валута към валутния механизъм”, каза още директорът на БНБ.

„Ако икономиката работи добре, хората ще живеят по-добре. А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори. Друг е въпросът , че има в някои случаи лаг (забавяне – б.ред.) във времето между това, което виждаме като макроикономически показатели, и това, което хората усещат пряко по своя джоб или по начина на живот, който водят”, посочи Радев.

Той коментира и т.нар. криптовалути (вкл. биткойн), интересът към които напоследък граничи с истерия.

„Аз мисля, че тук има два концептуални въпроса, които трябва да са ясни преди да има съдържателна дискусия. Първият въпрос е,че в случая с биткойни и сходните т.нар. криптовалути, не става въпрос за никакви валути. Това не са валути, това са стоки и обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Вторият въпрос е, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари.

Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо Централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, беше обяснението на Радев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • четящ
  Отговор
  1 10:08  06.12.17
  тоя живее в друг свят!...преди една година с два лева купувах 10 яйца, а от снощи и за 5 не стигат...аз евро не ям, и за това не си и копувам! А за криптовалутата,...да прочете и други книги, явно е спрял на последната от Марка и Енгелс
 • КфН
  Отговор
  2 10:22  06.12.17
  След проспиването на КТБ, едва ли БНБ може да раздава акъл за глобални финансови процеси.... Да папкат добрите заплати и да мимикрират, щото другото са сопи и разплата
 • mediator37
  Отговор
  3 10:56  06.12.17
  Радва се човекът, че печалбата на неговия сектор е в исторически максимум, а ние не се радваме, а тъжим. Какво означава банките да имат 1,250млрд. лв. чиста печалба на година? Това означава, че са ни драли жестоко. Само лобистки закони си приемат банките и ето- от подмятане на хартийки по разни смаяни офисчета- милиард и двеста и петдесет милиона чиста печалба. Че кой производствен отрасъл в България може да се похвали с такава печалба ? Май никой.

Напиши коментар:


Публикувай