965 5

Раздадените бързи кредити гонят 3 милиарда лева

Потребителите трябва да питат каква е сумата, която взимат, колко пари точно ще върнат и какви са таксите

Стефанаки Йоанис

Интересът към бързите кредити у нас расте и само за година са с 8% повече. Те обаче крият множество капани, а сред най-новите трикове е такса "Известие".

Това посочиха Богомил Николов от „Активни потребители“ и Светослав Димитров от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране в студиото на телевизия „България он ер“.

Според данните на БНБ към септември т.г. раздадените бързи кредити от небанкови дружества са надхвърлили 2.7 милиарда лева и поради ръста се очаква сумата да прехвърли 3 милиарда лева до март следващата година.

"Уловки има и те могат да бъдат най-разнообразни. Има тенденция договорите да стават все по-огромни. Подписваме на доверие десетки страници без да разбираме. Накрая имаме неинформирана сделка", каза Николов.

Той е на мнение, че трябва да се търси вариант, който да опрости информираността преди вземане на подобно решение. По думите му решението не е да се взираме в конкретните клаузи.

"То е най-вече в приемането на закон за личния фалит, който изцяло ще промени правилата. Сега търговецът има интерес да заложи големи компенсации в случай, че си закъснял с кредита, което лишава длъжника от шанс да излезе от ситуацията", обясни Богомил Николов и подчерта, че трябва да внимаваме много с условията за просрочване.

Светослав Димитров от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране отбеляза, че на пазара има различни практики, различни компании и хората не ги интересува от кого взимат бързия кредит.

"Такса "Известие" е нещо, което потребителят плаща когато е неизряден. Всички тези големи такси, неустойки и лихви, се плащат само и единствено, когато потребителят е нередовен", поясни експертът.

Потребителите трябва да питат каква е сумата, която взимат, колко пари точно ще върнат и какви са таксите, посъветва представителят на АОНК.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  1 03:37  07.12.17
  това е най голямата простотия никой да не го прави после няма отърване от тези
 • gost
  Отговор
  2 10:28  07.12.17
  а ти си лезбийка
 • ИБМ
  Отговор
  3 11:42  07.12.17
  Следващата стъпка е да станеш длъжник, без да знаеш. Даже вече се случва тук-там.
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  4 12:11  07.12.17
  На балъците - честито! Сигурен съм, че са изхарчени по предназначение - телефон, силикон, помпозен бал на детето (издрапа!), ирационално скъп лек автомобил, реинвестиция в билетчета на лотариите (другата болест), почивка... Не е лесно да си тъп!
 • Plovdivski turbo tarikat
  Отговор
  5 18:59  08.12.17
  Аз успях да взема от 14 различни бързи кредита и съм много доволен от тях.6 000 лв са само от вивакредит, Кредисимо и кеш кредит защото им бях редовен клиент от години. И още 3500 лв от ост аналите.Изхарчих всичко за кило и половина амфет и съм много доволен.А вие българите все ст преба....

Напиши коментар:


Публикувай