6 Декември, 2017 21:29 1 492 5

Раздадените бързи кредити гонят 3 милиарда лева

  • кредити-
  • бързи кредити-
  • такси

Потребителите трябва да питат каква е сумата, която взимат, колко пари точно ще върнат и какви са таксите

Интересът към бързите кредити у нас расте и само за година са с 8% повече. Те обаче крият множество капани, а сред най-новите трикове е такса "Известие".

Това посочиха Богомил Николов от „Активни потребители“ и Светослав Димитров от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране в студиото на телевизия „България он ер“.

Според данните на БНБ към септември т.г. раздадените бързи кредити от небанкови дружества са надхвърлили 2.7 милиарда лева и поради ръста се очаква сумата да прехвърли 3 милиарда лева до март следващата година.

"Уловки има и те могат да бъдат най-разнообразни. Има тенденция договорите да стават все по-огромни. Подписваме на доверие десетки страници без да разбираме. Накрая имаме неинформирана сделка", каза Николов.

Той е на мнение, че трябва да се търси вариант, който да опрости информираността преди вземане на подобно решение. По думите му решението не е да се взираме в конкретните клаузи.

"То е най-вече в приемането на закон за личния фалит, който изцяло ще промени правилата. Сега търговецът има интерес да заложи големи компенсации в случай, че си закъснял с кредита, което лишава длъжника от шанс да излезе от ситуацията", обясни Богомил Николов и подчерта, че трябва да внимаваме много с условията за просрочване.

Светослав Димитров от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране отбеляза, че на пазара има различни практики, различни компании и хората не ги интересува от кого взимат бързия кредит.

"Такса "Известие" е нещо, което потребителят плаща когато е неизряден. Всички тези големи такси, неустойки и лихви, се плащат само и единствено, когато потребителят е нередовен", поясни експертът.

Потребителите трябва да питат каква е сумата, която взимат, колко пари точно ще върнат и какви са таксите, посъветва представителят на АОНК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    7 1 Отговор
    това е най голямата простотия
    никой да не го прави
    после няма отърване от тези
  • 2 gost

    0 1 Отговор
    а ти си лезбийка
  • 3 ИБМ

    2 0 Отговор
    Следващата стъпка е да станеш длъжник, без да знаеш. Даже вече се случва тук-там.
  • 4 Дикембе Мутомбо

    5 0 Отговор
    На балъците - честито!

    Сигурен съм, че са изхарчени по предназначение - телефон, силикон, помпозен бал на детето (издрапа!), ирационално скъп лек автомобил, реинвестиция в билетчета на лотариите (другата болест), почивка...

    Не е лесно да си тъп!
  • 5 Plovdivski turbo tarikat

    0 1 Отговор
    Аз успях да взема от 14 различни бързи кредита и съм много доволен от тях.6 000 лв са само от вивакредит, Кредисимо и кеш кредит защото им бях редовен клиент от години. И още 3500 лв от ост
    аналите.Изхарчих всичко за кило и половина амфет и съм много доволен.А вие българите все ст преба....