4 514 10

Путин продава „Калашников“

„Ростех“ ще има блокиращ дял в оръжейния концерн

Венцислав Михайлов

Иконата на руската оръжейна промишленост „Калашников“ минава в частни ръце. Руският държавен мастодонт „Ростех“ ще продаде 26% минус 1 акция от своя дял в „Калашников“, съобщава ТАСС.

Купувачи ще са генералния директор на оръжейния концерн Алексей Криворучко и „Трансмашхолдинг“.

В момента 51% от акциите принадлежат на държавната корпорация „Ростех“, а останалите 49% са в ръцете на частни инвеститори в лицето на „Трансмашхолдинг“. Очаква се сделката по продажбата да стане факт в началото на 2018 г.

След нейното приключване делът на „Ростех“ да падне до 25% плюс 1 акция, а „Трансмашхолдинг“ ще се увеличи до 75% минус 1 акция. Все пак руският държавен мастодонт ще има блокиращ дял в „Калашников“.

Сделката е одобрена от руското правителство със знанието на президента Владимир Путин.

Концернът "Калашников" е най-големият руски производител на широка гама от стрелково оръжие. Голям сегмент от цивилното производство включва ловни пушки, спортни пушки, металообработващи машини и инструменти.

Продукцията на компанията се доставят в повече от 20 страни. Нейните марки са: "Калашников" за военни оръжия, "Байкал" за ловно и цивилно оръжие, "Ижмаш" за спортни оръжия.

Компанията „Трансмашхолдинг“ е създадена през 2002 г. Тя е водеща компания в Русия за производство на железопътна техника.

"Ростех" е руска държавна корпорация. Тя беше създадена в края на 2007 г. за съдействане в разработката, производството и износа на високотехнологична промишлена продукция за граждански и военни цели.

Тя притежава в дялове в над 700 компании, които са смятани за стратегически за руската икономика. Държавният мастодонт имаше за цел да не допусне рухването на структурни компании по време на кризата, която започна през 2007 г.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Андрей
  Отговор
  1 13:49  11.12.17
  Да се чете: "Хора от близкия кръг на Путин овладяха "Калашников"" !
 • Лост
  Отговор
  2 13:53  11.12.17
  Това е поредното предаване на държавно имущество в олигархични ръце. Енергетика особено адрена, полезни изкопаеми, оръжия никога не трябва да бъдат в частни тъце защото благата са на цялата държава, а последиците от замърсяването и риска от АЕЦ се носят от всички т.е. всички трябва да са облагодетелствани от това. А оръжията просто трябва да са строго контролирани затова да са в държавни ръце, а не че са природно богатсво или замърсяват много.

  Коментиран от #5, #8

 • стоян георгиев
  Отговор
  3 14:13  11.12.17
  путин продава калашников на ...путин!!!само се чудя що фамилията на калашников не е собственник на калашников или поне на една част от него?нали стария е измислил основния продукт?смяххх!

  Коментиран от #4

 • OMG WTF
  Отговор
  4 14:25  11.12.17

  До коментар #3 от "стоян георгиев":

  Точно. Все едно да си продам колата на жена ми. Просто в руската педерация е пълен смях отвсякъде.

 • Kcaniba
  Отговор
  5 15:34  11.12.17

  До коментар #2 от "Лост":

  В БГ щото мсичко е чистак!!!))) Да не товорим за ФАЩ, където с парите на часнните военни мастодонти и даренията на олигарсите се печелят изборите и се избират независимите ии демократични американски президенти.

  Коментиран от #7

 • висок
  Отговор
  6 15:43  11.12.17
  Стига с този Калашников, четете:http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312
 • законен
  Отговор
  7 15:58  11.12.17

  До коментар #5 от "Kcaniba":

  Е чакай де , нали в матушката всичко беше "на ползу роду" , там са само от светец нагоре , никой не иска да "експлоатира" народа !!! А тя каква стана , ще се състезаваме с "мръсните капиталисти" кой е по-голям разбойник , а ??!!
 • Патриот
  Отговор
  8 21:07  11.12.17

  До коментар #2 от "Лост":

  Хубаво е, че в България всичси взаводи, енергопреносни дружества, строителни дружества, дори и фирмите за пътно почистване зимата, бунзиностанции и заводи работят изцяло за държавата, а не за алчният и ненаситен ЧАСТНИК. Само разликата е тази, че руската държава продължава да държи контролният пакет - има блокиращ дял, докато при нас всичко е на 100% частно и държавата може да дава само препоръки, които никой дори и не мисли да изпълнява.

  Коментиран от #9

 • законен
  Отговор
  9 19:07  12.12.17

  До коментар #8 от "Патриот":

  Супер , тичай веднага в руската държава , ние тоя го ядохме 45 години и не ни хареса и повече комунизЪма и социализЪма не щем да строим !!!
 • 111
  Отговор
  10 10:07  14.12.17
  ПО-скоро...поставени лица владяха ....или сиреч Путин овладя....

Напиши коментар:


Публикувай