917 5

БТПП за 2018 г.: Заплатите пълзят нагоре

Работодател обобщи: Смята се, че който работи е глупак!

Венцислав Михайлов

„Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% нямат възможност за това. А 2% ще ги намалят. Това е сериозен сигнал към фирмите, които не се справят добре”, коментира пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлената палата.

По думите му най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.

Около 28% от бизнеса все още не е планирал дали ще вдига заплати, но досегашният опит показва, че поне половината от тези компании ще предприемат този ход догодина.

Според Симеонов 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за празниците, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.

Мнозинството – 79% от компаниите в България, обаче предвиждат скромни повишения на възнагражденията с до 10%. Това обаче е доста добре, тъй като през следващата година не се очаква висока инфлация, посочи Симеонов.

По думите му, най-добре се справят компаниите, които са направили инвестиции, повишили са производителността и не зависят толкова от работната сила.

В момента при по-нискоквалифицираните служители, като строителите, средната заплата е около 850 лв. и ще нарасне до 930 лв. догодина. А в ИТ сектора средното възнаграждение ще се повиши от около 2500 лв. сега до 2800 лв.

Междувременно над 38% от бизнеса планира да наема нови работници, а компаниите които предвиждат съкращения на персонала са под 6% от всички.

Най-сериозни планове са наемане на нови хора има в ИТ и аутсорсинг индустриите, както и в производството на автомобилни части.

Очакванията за ръст на туристите и строителния бум в страната ще доведат до значителен недостиг на кадри в тези два сектора, като такъв се очаква и в транспорта при международните превози.

В момент липсата на работна ръка е най-големият проблем за повечето успешно работещи компании в България, въпреки сериозния ръст на възнагражденията в последните няколко години.

Пламен Цонев, шеф на фабрика в Димитровград, която произвежда луксозни чанти за големи марки в Белгия, Франция и Швейцария, коментира, че не успява да задържи работниците нито с добри заплати, започващи от 750 лв. на месец, нито с курсове за квалификация и безплатен транспорт, нито с модерна техника. „Смята се, че този, който работи е глупак!”, посочва работодателят.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 18:21  11.12.17
  Естествено, че ще се вдигнат чувствително на министри, депутати, съветници, аташета и най-вече на хората, изпълняващи обществени поръчки. По-малко около 5-7% ще се вдигнат останалите заплати в останалият държавен сектор, това пък ще се ковпенсира с увеличение на цените на основните продукти с окол 15-20%.
 • ХАН КРУМ
  Отговор
  2 21:15  11.12.17
  Само глупака разбира това ,което вече се е случило......
 • Червей
  Отговор
  3 08:37  12.12.17
  Да, заплатите именно пълзят и то на четири крака...
 • стоян георгиев
  Отговор
  4 13:10  12.12.17
  няма заплата от 850 лева бруто при строителите.дори наи-изпадналите общаци са над 1000 лева.заплатите в българия в много сектори са далеч над реално обявените за страната .

  Коментиран от #5

 • клатикур
  Отговор
  5 07:56  13.12.17

  До коментар #4 от "стоян георгиев":

  Ходи работи,като строител,ами не виси цял ден пред компа.Какво са 400-500 евро за цял ден на студено на течения,влага,прах и хиляда началника.

Напиши коментар:


Публикувай